Foto: Reuters/Scanpix

Vācijā pieaug politisko patvērumu lūgušo Turcijas diplomātu un militārpersonu skaits un šobrīd Federālā Migrācijas un bēgļu pārvalde (BAMF) izskata 262 šādus lūgumus, vēsta žurnāls "Der Spiegel". Par nevienu lūgumu lēmums vēl neesot pieņemts.

Kā raksta "Der Spiegel", pārvalde šobrīd izstrādā savu pozīciju attiecībā uz bēgļiem no Turcijas, balsoties uz Ārlietu ministrijas novērtējumiem. Saskaņā ar tiem Turcijā novērojama sistemātiska islāma sludinātāja Fetullas Gilena kustības iespējamo piekritēju vajāšana. Tāpat par nenozīmīgiem iemesliem tiek izvirzītas apsūdzības terorismā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdz ASV trimdā dzīvojošo Gilenu, ka viņš esot organizējis pērn Turcijā notikušo puča mēģinājumu.

Attiecības starp NATO valstīm Vāciju un Turciju ir saasinājuši strīdi cilvēktiesību jautājumos, sevišķi kopš jūlijā notikušā neveiksmīgā puča un tam sekojošām represijām pret tiem, kas tiek turēti aizdomās kā puča dalībnieki.

Strīds pastiprinājās, kad Vācija un Nīderlande martā bloķēja Turcijas ministru aģitācijas pasākumus pirms aprīlī paredzēta referenduma par prezidenta Erdogana pilnvaru palielināšanu.

Turcijā vairāk nekā 41 000 cilvēku ir aizturēti aizdomās par sakariem ar Gilena kustību, un vēl 100 000 ir atlaisti vai atstādināti no darba. Starp viņiem ir daudz skolotāju, policistu, miertiesnešu un žurnālistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!