Foto: AP/Scanpix

Kosovas prezidents Hašims Tači ceturtdien pakļāvās Rietumu spiedienam un atteicās no plāniem ātri pārveidot Kosovas drošības spēkus par armiju.

Tači marta sākumā bija iesniedzis parlamentā likuma projektu, kas paredzēja izveidot regulāru armiju, mainot pašreizējo likumu par Kosovas Drošības spēkiem.

Tas tiktu izdarīts, neveicot grozījumus konstitūcijā un tādējādi apejot iespējamu veto, kuru varētu uzlikt Kosovas serbu minoritāte, kas ir naidīgi noskaņota pret šiem plāniem. Kosovas iedzīvotāju vairākums ir etniskie albāņi.

Tači tagad atbalsta armijas veidošanu, izdarot attiecīgu grozījumu konstitūcijā.

"Mēs pilnīgi piekrītam, ka šim procesam jānotiek caur konstitūcijas grozījumiem," viņš ceturtdien paziņoja aģentūrai AFP.

"Mēs gribam izveidot Kosovas armiju, lai tā būtu NATO sastāvdaļa, nevis Kosovas armiju, kas būtu izolēta," prezidents piebilda.

NATO, ASV un citi Kosovas starptautiski atbalstītāji stingri iebilst pret Kosovas armijas veidošanu bez grozījumu izdarīšanas konstitūcijā. Pret to iebilst arī Serbija, kas uzskata, ka šāda armija "apdraudētu serbu izdzīvošanu" Kosovā.

Likuma projekts paredzēja, ka armijā būtu 5000 viegli bruņotu karavīru, bruņumašīnas un helikopteri, kā arī 3000 rezervistu.

"Mēs aicinām valdību, prezidentu un citus šajā iniciatīvā iesaistītos atsaukt šo likumu, līdz tiks veikts konsultatīvs un koordinēts process," trešdien Prištinas apmeklējuma laikā paziņoja ASV valsts sekretāra palīga vietnieks Hoits Braiens Jī.

NATO un ASV ir brīdinājušas, ka sašaurinās militāro sadarbību ar Kosovu, ja tās valdība pārveidos viegli bruņotos drošības spēkus par armiju, nemainot konstitūciju. NATO ir palīdzējusi apmācīt Kosovas drošības spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!