Protesta akcijas, uz kurām Krievijas iedzīvotājus svētdien aicināja opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, izvērtušās negaidīti masveidīgas – protesti notikuši ap 100 Krievijas pilsētu, bet policija aizturējusi simtiem akcijas dalībnieku.

Tiek lēsts, ka svētdien notikušās ir plašākās protesta akcijas Krievijā piecu gadu laikā, savukārt aizturēto skaita ziņā tās pat pārspēj 2012. gada protestus Maskavas Bolotnaja laukumā, norāda BBC.

Kremļa kritiķis un korupcijas atmaskotājs Aleksejs Navaļnijs, kurš par spīti notiesājošam tiesas spriedumam ir paziņojis par nodomu kandidēt uz Krievijas prezidenta amatu 2018. gadā gaidāmajās vēlēšanās, iedzīvotājus visā Krievijā 26. martā aicināja pulcēties uz protestiem pret varas korupciju "Viņš jums nav Dimons", atsaucoties uz viņa vadītā korupcijas apkarošanas fonda pētījumu par premjera Dmitrija Medvedeva slepenajiem īpašumiem. Ne valsts galvenie mediji, ne Kremlis pētījumā paustās apsūdzības nekomentēja.

Vairumā pilsētu varasiestādes protesta akcijai atļauju nebija devušas, kā rezultātā aizturēti simtiem cilvēku, tostarp pats Navaļnijs. Tiesībaizsardzības projekts "OVD-Info" ziņo, ka zināms par vairāk nekā 1000 aizturētajiem. Vēl viens pārsteigums, ka protestos piedalījās negaidīti daudz jauniešu, kurus Krievijā daudzi uzskata par apolitiskiem, norāda "Currenttime".

Foto: AFP/Scanpix

Mītiņu dalībnieku aizturēšanu svētdien nosodīja ASV Valsts departaments, aicinot visus cilvēkus nekavējoties atbrīvot.

Vismasveidīgākā aizturēšana notikusi Maskavā – vairāk nekā 900 cilvēku. Saskaņā ar dažādām aplēsēm galvaspilsētā protestā iesaistījās no astoņiem līdz 20 tūkstošiem cilvēku. Mītiņu pilsētas centrā Maskavas mērija bija aizliegusi, taču Navaļnijs ļaudis aicināja nākt un vienkārši pastaigāties.

Pats Navaļnijs aizturēts jau aptuveni trīs minūtes pēc protesta sākšanās. Akcijas dalībnieki centās aizkavēt viņa aizvešanu, aizšķērsojot ceļu policijas autobusam un stumjot uz brauktuves vieglās automašīnas.

Navaļnijs pēc aizturēšanas tviterī ierakstīja, lai atbalstītāji nemēģina viņu atbrīvot: "Nemēģiniet cīnīties par mani. Mūsu uzdevums šodien ir cīņa pret korupciju."

Tāpat aizturēti arī pilnīgi visi Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonda" (FBK) darbinieki. Policija ieradusies FBK mītnē, no kuras tika translētas protestu tiešraides no visas valsts un veica kratīšanu. Sākumā ēkā atslēgta elektrība, bet vēlāk naktī aiznesta visa tehnika un durvis aizzīmogotas, raksta "Currenttime".

Sanktpēterburgā uz mītiņu Marsa laukā pēc akcijas dalībnieku aplēsēm sapulcējušies astoņi līdz 10 tūkstoši cilvēku. Pūlis devās uz pils laukumu, kur ar saucieniem "Nost ar caru!" simboliski "ieņēma" Ziemas pili. Pēc tam akcijas dalībnieki izklīduši pa dažādām vietām un tikai Sacelšanās laukumā sākta cilvēku aizturēšana. Pavisam sagūstīti vairāk nekā 130 cilvēki.

Krievijas reģionos mītiņi notikuši salīdzinošo mierīgākā gaisotnē. Daži desmiti cilvēku aizturēti Vladivostokā, Dienvidsahalīnā pieci, bet Novosibirskā un Tomskā mītiņi vispār bija atļauti. Ne tik gludi gāja Krasnodarā un Mahačkalā – tur aizturēti vairāk nekā 100 cilvēku.

Par spīti protestu masveidīgumam par tiem neko neziņoja neviens no federālajiem TV kanāliem. Pats Dmitrijs Medvedevs, kura iespējamā korupcija kļuva par protestu centrālo simbolu, nedēļas nogali pavadījis slēpošanas kūrortā. Viņš savā "Instagram" kontā ierakstījis komentāru, ka ir labi pavadījis laiku uz slēpēm.

Savukārt Kremlis pirmdien paziņoja, ka svētdienas protesti bija provokācija. "Būtībā tas, ko mēs redzējām vakar atsevišķās vietās un sevišķi Maskavā, ir provokācija un meli," paziņoja prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Viņš uzsvēra, ka akcijas rīkotājiem tika piedāvātas divas alternatīvas protesta rīkošanas vietas, bet organizatori tās noraidīja, tā vietā rīkojot neatļautu pasākumu Maskavas centrā, tā dalībniekus pārliecinot, ka viss ir likumīgi.

Vēstīts, ka Marta sākuma Navaļnija vadītais "Korupcijas apkarošanas fonds" publicēja vienu no saviem vērienīgākajiem pētījumiem par Krievijas līderu korupciju. Saskaņā ar šo pētījumu Krievijas premjeram Dmitrijam Medvedevam slepeni pieder miljardiem vērti īpašumi Krievijā un ārzemēs. Vairāk par tiem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!