Foto: Reuters/Scanpix

Starp krievu hakeriem, ko apsūdz par ASV interneta kompānijas "Yahoo" uzlaušanu, ir arī viens Latvijā dzimis Krievijas pilsonis Aleksejs Belans, ko dēvē par "Magg", liecina trešdien publicētā informācija ASV Tieslietu departamenta mājaslapā.

Britu raidsabiedrība BBC informē, ka apsūdzības izvirzītas diviem Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) virsniekiem, kā arī diviem hakeriem.

Hakeris Belans ir 29 gadus vecs Krievijas pilsonis un iedzīvotājs, kurš ir dzimis Latvijā.

ASV Federālais drošības dienests jau iepriekš ir apsūdzējuši Belanu. 2013. un 2012. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par datoru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu, piekļuvi ierīcēm, kā arī identitātes zādzību.

Toreiz ļaunprātīgajā krāpšanā tikuši iesaistīti trīs ASV e-komercijas uzņēmumi. FIB Belanu bija ierindojis "Vismeklētāko kiberuzbrucēju" sarakstā.

Par Belanu ir izdots "sarkanais paziņojums", kas pieprasa Interpola dalībvalstīm, kuru skaitā ir arī Krievija, Belanu arestēt. Belans jau 2013. gadā tika arestēts kādā Eiropas pilsētā, bet, pirms izdošanas ASV, viņam izdevies aizbēgt uz Krieviju.

Belans ir viens no diviem hakeriem - noziedzniekiem, ko pat ir pieminējis bijušais ASV prezidents Baraks Obama.

ASV Tieslietu departamenta mājaslapā publicētā informācija vēsta, ka vēl bez Belana apsūdzēts ir arī 33 gadus vecais Krievijas pilsonis Dmitrijs Dokučajevs, 43 gadus vecais Krievijas pilsonis Igors Suščins, Karims Baratovs jeb zināms arī kā "Kay", "Karims Taloverovs" un "Karims Akehmets Tokbergenovs". Viņš ir Kanādas un Kazahstānas pilsonis, kā arī Kanādas iedzīvotājs.

Par apsūdzētajiem FDD virsniekiem identificēti Dokučajevs un Suščins. Lai veiktu tiešos uzbrukumus, FDD bija nolīdzis Belanu un Baratovu.

Šī gada 14. martā Kanādā tika arestēts Baratovs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada septembrī "Yahoo" paziņoja, ka kopš 2014. gada nozagti aptuveni 500 miljonu lietotāju kontu dati. Cietušo vidū ir ne tikai "Yahoo" klienti no Krievijas, kuru vidū ir krievu žurnālisti, bet arī ASV amatpersonas, dažādi finanšu pakalpojumu sniedzēji un citu uzņēmumu darbinieki. Tāpat hakeru uzbrukumiem tikuši pakļauti arī militārpersonu un diplomātu konti.

"Yahoo" akcijas cena kopš 2014. gada beigām ir kritusies par vairāk nekā 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!