Foto: Reuters/Scanpix

Izraēlas policija otrdien Jeruzalemē slēgusi palestīniešu izpētes centru un aizturējusi tā direktoru - pazīstamu kartogrāfu, apsūdzot viņu sadarbībā ar palestīniešu drošības dienestiem.

Kartogrāfijas birojs okupētajā Jeruzalemes austrumdaļā slēgts uz sešiem mēnešiem, teikts policijas paziņojumā. Izraēlas amatpersonas apsūdz Halilu Tafakdži, ka viņš, sadarbojoties ar palestīniešu pašpārvaldi, seko līdzi tam, kā palestīnieši okupētajā Austrumjeruzalemē pārdod zemi ebrejiem.

Izraēla sagrāba Austrumjeruzalemi 1967. gada Sešu dienu karā un vēlāk to anektēja, tomēr starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Tafakdži darbs bijis "daļa no palestīniešu pašpārvaldes plāna graut Jeruzalemē suverenitāti un terorizēt arābus, kas pilsētā pārdod ebrejiem nekustamos īpašumus", skaidroja Izraēlas iekšējās drošības ministrs Gilads Erdans. "Es turpināšu darboties apņēmīgi, lai Jeruzalemē nepieļautu palestīniešu suverenitāti."

Atbilstoši palestīniešu likumiem zemes pārdošana ebreju kolonistiem sodāma ar nāvi.

Augsta ranga palestīniešu amatpersona Saībs Erikāts paziņojumā nosodīja "neleģitīmo" biroja slēgšanu un kartogrāfa aizturēšanu, skaidrojot, ka tā ir daļa no Izraēlas centieniem "izdzēst pilsētā palestīniešu klātbūtni".

Palestīnieši apsūdz Izraēlas valdību, ka tā cenšas jūdaizēt Austrumjeruzalemi. Tafakdži vairākas desmitgades veic palestīniešu teritoriju kartografēšanu, un viņu regulāri citē kā starptautiskie eksperti, tā pasaules prese.

Viņš sadarbojies ar Orienta namu, kas ilgus gadus Jeruzalemē bija Palestīnas atbrīvošanas organizācijas pārraudzīts kultūras centrs, līdz 2000. gadā Izraēla to slēdza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!