Foto: AP/Scanpix

Pasaule pašlaik piedzīvo lielāko humāno krīzi kopš 2. Pasaules kara, brīdina Apvienoto Nāciju organizācija (ANO). Kopumā četrās valstīs bada nāve apdraud 20 miljonus cilvēku.

Organizācijas pārstāvis Stefans Obraiens piektdien aicinājis novirzīt Nigērijai, Somālijai, Dienvidsudānai un Jemenai 4,4 miljardus ASV dolāru līdz jūlijam, lai novērstu katastrofu, ziņo aģentūra AFP.

“Pretējā gadījumā daudzi cilvēki neizbēgami mirs bada nāvē, tiks zaudēti iztikas līdzekļi un politiski ieguvumi, kas smagā darbā panākti pēdējos gados, tiks dzēsti,” Obraiens sacīja ANO Drošības padomei.

Viņš apgalvo, ka bez koordinētiem globāliem pūliņiem ļaudis šajā reģionā mirs bada nāvē, daudzi citi ies bojā slimību dēļ.

ANO pārstāvis kara izpostīto Jemenu nodēvēja par “nopietnāko humāno krīzi pasaulē”. Divām trešdaļām no šīs valsts 18,8 miljoniem iedzīvotāju, kas ir par trīs miljoniem vairāk nekā janvārī, ir nepieciešama palīdzība. Septiņiem miljoniem cilvēku nav pieejas ēdienam.

Kopš konfliktā Jemenā iejaukusies arābu valstu koalīcija, kas atbalsta valdības pusi cīņā ar nemierniekiem, bojā gājuši 7400 cilvēku, bet vēl 40 000 ir ievainoti.

Abu pušu līderi piekrituši nodrošināt piekļuvi humānajai palīdzībai un respektēt starptautiskās humānās palīdzības normas. Pagājušajā mēnesī pārtiku izdevies nogādāt 4,9 miljoniem cilvēku.

“Tomēr visas konflikta puses patvaļīgi pārtrauc regulāru humāno piekļuvi un politizē palīdzību,” skaidro Obraiens.

Savukārt situācija Dienvidsudānā – pasaules jaunākajā valstī – ir “sliktāka nekā jebkad agrāk”. Saskaņā ar viņa pausto bads šajā valstī ir cilvēku radīts. Pašlaik palīdzība ir nepieciešama 7,5 miljoniem cilvēku. Pērn šis skaitlis bija krietni mazāks – 1,4 miljoni. Aptuveni 3,4 miljoni cilvēku ir zaudējuši mājas.

Šogad Somālijā aptuveni miljons bērniem vecumā līdz pieciem gadiem ir akūti nepilnvērtīgs uzturs. “Tas, ko es redzēju un dzirdēju Somālijā, ir satraucoši. Sievietes un bērni ir ceļā nedēļām ilgi, lai atrastu ēdienu un ūdeni.

Savukārt Nigērijā krīzi izraisījuši teroristu organizācijas “Boko Haram” nemieri, kā arī slikta pārvaldība un klimata izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!