Foto: AFP/Scanpix
Turcijas armija atcēlusi aizliegumu sievietēm armijā nēsāt tradicionālos musulmaņu lakatus, trešdien vēsta valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Sievietēm armijā būs atļauts valkāt lakatus zem cepurēm vai beretēm ar nosacījumu, ka tie ir pieskaņoti uniformu krāsai un neaizsedz seju. Vai jaunie noteikumi attieksies arī uz sievietēm kaujas misijās, pagaidām nav zināms.

Valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP), kas dibināta uz savulaik aizliegtās islāmistu kustības bāzes, jau sen iestājas par to, lai aizliegumi sievietēm valkāt tradicionālos musulmaņu lakatus tiktu atcelti.

2010. gadā tika atcelts aizliegums sievietēm valkāt hidžabu universitāšu pilsētiņās. 2013. gadā studentēm tika atļauts valkāt hidžabu valsts institūcijās un 2014. gadā arī vidusskolās.

Pērnā gada augustā Turcija atļāva arī policistēm valkāt galvas lakatus pie savas uniformas. Aizstāvot šo lēmumu, valdībai lojālie mediji toreiz norādīja, ka līdzīgu lēmumu pieņēmušas arī vairākas Rietumu valstis.

Kritiķi pārmet Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam modernās Turcijas sekulāro pamatu graušanu, bet valdība noraida šos pārmetumus, apgalvojot, ka tikai garantē ticības brīvību.

Armija tradicionāli uzskatīta par sekulārās valsts spēcīgāko bastionu un naidīgi izturējusies pret jebkuru valsts institūciju iespējamo islamizāciju. Tomēr pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma pērnā gada jūlijā valdība ir palielinājusi savu kontroli pār armiju, ierobežojot tās politisko varu.

Aizsardzības ministrijas pieņemtais lēmums stāsies spēkā tiklīdz būs publicēts oficiālajā laikrakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!