Foto: AP/Scanpix

Malaizijas policija, kas izmeklē pagājušajā nedēļā notikušo Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama slepkavību, paziņojusi, ka ir notikuši mēģinājumi ielausties morgā, kur atrodas viņa līķis, vēsta "The Guardian".

Kims Čennams mira 13. februārī ceļā uz slimnīcu, pēc tam, kad Kualalumpuras lidostā viņš saindēts ar kādu indīgu vielu. Viņš savulaik tika uzskatīts par iespējamo sava tēva Kima Čenira pēcteci Ziemeļkorejas vadoņa krēslā, bet pēc tam gadiem dzīvoja ārpus valsts. Dienvidkorejas izlūki uzskata, ka pusbrāļa slepkavību pasūtījis tagadējais izolētās valsts līderis Kims Čenuns.

Aizdomas par Ziemeļkorejas saistību ar šo noziegumu vēl vairāk pastiprina notikusī ielaušanās morgā. Policija to saista tieši ar Kima Čennama ķermeņa atrašanos tajā un vēlas nopratināt augsta ranga Ziemeļkorejas diplomātu.

Ziemeļkorejas diplomāti iepriekš pieprasījusi atdot Kima Čennama līķi, vēlāk Ziemeļkorejas vēstnieks Malaizijā paziņoja, ka Phenjana neatzīst Malaizijas veikto līķa autopsiju un apvainoja Malaiziju, ka tā pakļaujas Dienvidkorejai.

Malaizijas policijas paziņojumā, kur stāstīts par ielaušanos morgā, norādīts arī, ka Kima Čennama slepkavības lietā izmeklētāji vēlas nopratināt augsta ranga Ziemeļkorejas diplomātu un kādu ziemeļkorejieti, kurš saistīts ar Phenjanas lidsabiedrību "Air Koryo". Abas šīs personas joprojām atrodoties Malaizijā.

Foto: AP/Scanpix

"Viņš ir vēstniecības otrais sekretārs. Viņi nav apcietināti, viņi tiek aicināti palīdzēt," preses konferencē trešdien paziņoja policijas šefs Halids Abubakars. "Mēs zinām, ka kāds ir mēģinājis ielauzties slimnīcas morgā. Mums ir jābūt piesardzīgiem. Mēs neļausim nevienam piekļūt morgam," viņš uzsvēris.

Saistībā ar Kima Čennama nāvi Malaizijas varasiestādes līdz šim ir arestējušas četrus cilvēkus: vjetnamieši sievieti, indonēziešu sievieti, malaiziešu vīrieti un ziemeļkorejiešu kungu.

Policija uzskata, ka vēl četri aizdomās turētie jau uzbrukuma dienā, kad Kims Čennams saindēts ar kādu vielu, aizbēguši uz Ziemeļkorejas galvaspilsētu Phenjanu, norāda Halids.

Aizturētā indonēziete ir stāstījusi, ka nav zinājusi, ka piedalās atentātā, bet gan TV izjokošanas šovā. Taču Malaizijas policijas priekšnieks trešdien preses konferencē šo versiju apstrīdēja, norādot, ka aizdomās turētie bijuši labi apmācīti un pat trenējušies uzbrukumam dažādās publiskās vietās, tostarp iepirkšanās centrā Kualalumpurā.

"Jā, abas aizdomās turētās sievietes zināja, ka viela ir indīga. Mēs nezinām, kāda ķimikālija tika izmantota," skaidro Halids. Autopsijas laikā iegūtie paraugi ir nosūtīti pārbaudēm.

"Viņas to darīja ar kailām plaukstām," atklāj Halids. Sievietes bijušas instruētas rokas pēc tam nomazgāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!