Foto: Reuters/Scanpix

Kanāda izmitinās 1200 bēgļus, galvenokārt jezīdus, kas izdzīvojuši grupējuma "Daesh" bruņotā kampaņā pret reliģiskajām minoritātēm Irākas ziemeļos, otrdien paziņoja Kanādas amatpersonas.

Kanādas valdība paredz, ka šajā bēgļu grupā pārsvarā būs jezīdu etniskās un reliģiskās minoritātes locekļi, amatpersonas sacīja preses konferencē Otavā.

"Mūsu valdība ir apņēmusies piedāvāt aizsardzību "Daesh" [terorā] izdzīvojušajiem, un mēs esam apņēmušies veltīt nepieciešamo laiku, lai to pareizi izdarītu," reportieriem Otavā sacīja Kanādas imigrācijas ministrs Ahmeds Husens, kurš pats ir bijušais somāliešu bēglis.

"Mūsu operācijas mērķis ir atvest uz Kanādu visvairāk apdraudētos un sniegt viņiem atbalstu un pakalpojumus, kas viņiem vajadzīgs, lai rastu jaunas mājas un sāktu jaunu dzīvi šeit," ministrs piebilda.

Ir gaidāms, ka līdz trešdienai ieradīsies apmēram 400 valdības atbalstītu bēgļu. 120 dienas pirms tam Kanādas parlamenta apakšpalāta Kopienu palāta vienbalsīgi aicināja valdību ievest valstī jezīdu bēgļus, sacīja Husens.

Kopienu palāta toreiz atzina, ka "Daesh" īsteno genocīdu pret jezīdu tautu un tur gūstā daudzas jezīdu sievietes un meitenes kā seksa verdzenes.

Husens sacīja, ka patvērums tiks piedāvāts ne tikai jezīdu sievietēm un meitenēm, bet arī zēniem, kas kļuvuši par "Islāma valsts" upuriem.

Irākas jezīdu atvešana atšķirībā no daudz reklamētās sīriešu bēgļu uzņemšanas tiek veikta slepenībā, lai aizsargātu izmitināto bēgļu privātumu un Irākas ziemeļos strādājošo Kanādas amatpersonu drošību. Ir gaidāms, ka tā izmaksās valstij 28 miljonus Kanādas dolāru (20 miljonus eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!