Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada vasarā "Brexit" sapurināja Eiropas Savienību (ES) nesagatavotu. Redzot ne mazāk satraucošas pārmaiņas aizokeāna sabiedrotā vadībā un piedzīvojot populistu popularitātes pieaugumu tepat Eiropā, ES dalībvalstīs un Briseles gaiteņos politiķi meklē risinājumus, lai nepieļautu Eiropas sadrumstalošanu un saglabātu tās svaru uz pasaules skatuves.

Pēc mēneša Eiropas Savienība (ES) atzīmēs 60. gadadienu kopš Romas līguma noslēgšanas. To uzskata par pamatakmens likšanu ekonomiskajai un politiskajai savienībai, kurā jau 13 gadus pilntiesīga dalībvalsts ir arī Latvija. Tomēr ES spēks aizvien biežāk tiek apšaubīts, un vēl pagājušajā nedēļā jaunievēlētais Austrijas prezidents uzrunā EP norādīja, ka eiropiešu interesēs ir pretoties virzienam atpakaļ pie šaurām nacionālām interesēm un ES šķelšanai.

Viedokļi, kā to panākt, atšķiras. Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamentā (EP) pieņemtā Eiropas Savienības-Kanādas visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) atbalstītāji norāda, ka Eiropa savu globālo spēku var saglabāt un palielināt, pirmā nosakot kārtību starptautiskajai tirdzniecībai nākotnē. Paralēli EP pēdējā plenārsesijā tika pieņemti trīs ziņojumi jeb tā dēvētie ideoloģiskie uzmetumi ES iekšējai pārveidei.

Ņemot vērā pēdējā laikā piedzīvotās pārmaiņas globālajā politikā, mums ir rūpīgi jāpārdomā nākamie soļi, portālam "Delfi" norāda viens no ziņojumu sagatavotājiem un Eiropas Tautas partijas biedrs Reimers Bēge. Nozīmi tam piešķir arī Kanādas premjera Džastina Trudo pagājušajā nedēļā teiktais, ka "visa pasaule iegūst no spēcīgas Eiropas Savienības".

Piedāvā grandiozas Eiropas Savienības reformas

Bijušais Beļģijas premjers un EP deputāts Gijs Verhofštats pirms Romas līguma noslēgšanas 60. gadadienas uzrunā EP atgādināja, ka, lai gan tieši līguma noslēgšanas brīdis tiek pieminēts kā liels solis uz priekšu, tas bija rezultāts vairāk nekā desmit gadus ilgušām rietumeiropas valstu līderu sarunām ar mērķi radīt vienotu Eiropu un nepieļaut Otrā pasaules kara šausmu atkārtošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!