Foto: AFP/Scanpix

Trešdienas rītā sprādzienā nogalināts viens no prokremlisko kaujinieku komandieriem Mihails Tolstihs (attēlā), kurš plašāk pazīstams ar kaujas segvārdu Givi, atsaucoties uz Ukrainas teritorijā pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) varasiestādēm, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax".

Pašpasludinātās Krievijas atbalstītās republikas amatpersonas notikušajā vaino Ukrainu.

"Šodien pulksten 6.12 terorakta rezultātā gāja bojā DTR varonis, bataljona "Somali" pulkvedis Mihails Tolstihs, pazīstams kā Givi. Tas ir Ukrainas spēka struktūru pret Donbasa iedzīvotājiem sāktā teroristiskā kara turpinājums," paziņoja DTR Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) žurnālistiem nevarēja ne apstiprināt, ne noliegt Givi nāvi, norādot, ka nekontrolē kaujinieku ieņemtajos rajonos notiekošo.

“Ja informācija apstiprināsies, acīmredzami turpinās noteikti procesi. Acīmredzams, ka neīstajai “Novorosijai” nav turpinājuma un, iespējams, ka dienesti iznīcina ļaudis, kas bija ar to saistīti. Bet tas ir pieņēmums,” telekanālā “112 Ukraina” komentēja UDD pārstāvis Jurijs Tandits.

Tikmēr Doņeckas apgabala policija apstiprina informāciju par 36 gadus vecā Givi nāvi, ziņo UNIAN.

Krievija nekādā veidā nav saistīta ar Givi nogalināšanu, trešdien uz jautājumu žurnālistiem atbildēja Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Viņš pieņēma, ka notikušais ir saistīts ar mēģinājumiem destabilizēt situāciju Donbasā.

Givi, līdzīgi kā viņa nogalinātais biedrs Motorola bieži tika redzēts grozāmies kameru priekšā dažādos Krievijas propagandas sižetos, tostarp saistībā ar kaujām pie Doņeckas lidostas. Givi arī izpelnījies uzmanību un nopēlumu saistībā ar Doņeckas lidostā sagūstītu Ukrainas karavīru pazemošanas video.

Givi atradies savā kabinetā, kad tajā nograndis sprādziens un izcēlies ugunsgrēks, paziņoja amatpersonas.

Krievijas propagandas kanāls “Life” publicējis video no notikuma vietas, kurā redzami sešstāvu ēkai nodarīti bojājumi un deguma pēdas.


Viens no kādreizējiem kaujinieku līderiem Igors Girkins jeb Strelkovs tviterī ierakstījis, ka Givi uzspridzināts savā kabinetā Doņeckā, kur pa logu iešauts ar "Šmeļ" ("Kamene") raķeti.

Givi gājis bojā sprādzienā bataljona "Somali" štābā Doņeckā. Incidenta brīdī viņš atradies savā kabinetā, ziņo Krievijas portāls "Lenta". Pēc sprādziena ēkā izcēlies ugunsgrēks.

Pirms dažām dienām separātistu avoti ziņoja, ka pie Avdijivkas notikušajās kaujās Givi guvis vieglu ievainojumu kājā. "Intefax" gan vēstīja, ka nekādas briesmas kaujinieka dzīvībai ievainojums nav radījis.

Tikmēr aģentūra UNIAN norādīja, ka minētajās kaujās likvidēta visa Givi apsardze.

Givi nogalināšana seko atentātam pret Luhanskas "tautas milicijas" šefu Oļegu Anaščenko, kurš pagājušajā nedēļā tika uzspridzināts savā automašīnā Luhanskā.

Savukārt viens no skaļākajiem atentātiem kaujinieku kontrolētajās teritorijās notika pērnā gada oktobrī Doņeckā, kad savas mājas liftā tika uzspridzināts komandieris un Givi draugs Arsēnijs Pavlovs jeb Motorola.

Givi toreiz draudēja atriebt drauga nāvi, nolīdzinot līdz ar zemi Ukrainas pilsētas.

Kopumā divu gadu laikā kaujinieku kontrolētajās teritorijās ar karadarbību nesaistītos uzbrukumos ir gājusi bojā vesela virkne nozīmīgu prokrievisko darboņu. Kaujinieki tajā parasti vaino Kijevas sūtītus diversantus, taču citas versijas pieļauj Krievijas specdienestu iesaisti vai noziedzīgo bandu savstarpējo izrēķināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!