Foto: AP/Scanpix
ASV Vašingtonas štata ģenerālprokurors Bobs Fērgusons pirmdien paziņoja, ka sūdzēs tiesā Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu viņa izpildrīkojuma dēļ, ar kuru apturēta imigrācija no septiņām musulmaņu valstīm.

Fērgusons ir pirmais kāda ASV štata ģenerālprokurors, kurš paziņojis par prasību pret Trampa administrāciju tās īstenotās politikas dēļ.

Fērgusons bija viens no 16 štatu ģenerālprokuroriem, kas svētdien izplatīja paziņojumu, Trampa imigrācijas izpildrīkojumu dēvējot par "neamerikānisku un nelikumīgu".

Prasība federālajā tiesā Sietlā pret Trampu un augsta ranga Trampa amatpersonām tiks iesniegta vēlāk pirmdien, norādīja Fērgusons.

Viņš sacīja, ka pieprasīs, lai Trampa izpildrīkojuma nosacījumi tiktu atzīti par nekonstitucionāliem.

Jau ziņots, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus ASV". Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!