Foto: AP/Scanpix

Saasinot spriedzi Balkānos, Serbija svētdien brīdinājusi Kosovu, ka aizstāvēs "katru savas teritorijas collu".

Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad sestdien, pastāvot bažām par iespējamiem uzbrukumiem, pie abu valstu robežas apstājās provokatīvi izrotāts serbu nacionālistu vilciens.

Serbija apgalvoja, ka Kosovas albāņi esot mēģinājuši mīnēt dzelzceļu. Kosovas policija to stingri noliedza, paziņojot, ka ir pārbaudījusi dzelzceļu un nav atradusi nekādas sprāgstvielas.

Naktī uz svētdienu vilciens atgriezās Belgradā.

"Vakar mēs bijām uz sadursmju robežas," paziņoja Nikoličs, pārmetot Kosovas albāņiem vēlmi izprovocēt karu.

"Mēs esam valsts, kurai jāaizsargā savi cilvēki un sava teritorija," sacīja Nikoličs.

Kosovas līderi uzskata, ka šāda vilciena sūtīšana uz Kosovu ir provokācija un drauds valsts suverenitātei.

Krievijā būvētais vilciens bija rotāts ar Serbijas karogiem, serbu baznīcu, klosteru un viduslaiku pilsētu nosaukumiem un skatiem, un uz tā bija uzraksts "Kosova ir serbiska" 20 valodās. Vilciena pavadones valkāja drēbes Serbijas karoga krāsās.

Kosova 2008. gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, bet Serbija to nav atzinusi un mēģina saglabāt ietekmi Kosovas ziemeļos.

Attiecības Kosovas un Serbijas starpā pēdējā laikā saasinājusi arī Kosovas ekspremjera Ramuša Haradinaja aizturēšanas Francijā uz Serbijas izdota ordera pamata.

Kosova uzskata Serbijas izdoto orderi par pretlikumīgu un aicinājusi Franciju to ignorēt, savukārt Serbija vēlas pēc iespējas ātrāk panākt Haradinaja izdošanu, lai varētu tiesāt viņu par kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!