Foto: Publicitātes attēli

ASV Jūras spēku jaunākā "Ford" klases īpaši lielā bāzeskuģa "USS Gerald R. Ford" (CVN-78) sistēmām notiekot pēdējās pārbaudes pirms tā nodošanas bruņoto spēku rīcībā, ziņo militārajiem jautājumiem veltītais portāls "Janes".

Sistēmu pārbaude uz jaunā kodolenerģijas darbinātā bāzeskuģa esot pabeigta par vairāk nekā 90%, medijiem pavēstījis kuģubūvētavas "Huntington Ingalls Industries" vadītājs Maikls Peterss. "CVN-78 būtībā ir pabeigts, atlicis vien pabeigt mazāk kā 10 % no kopējās pārbaužu programmas," viņš norādīja uzņēmuma ikgadējā atskaitē par paveikto. Vēl paredzētas pārbaudes atklātā jūrā.

Līdz šim lielākās problēmas sagādājuši kuģa turbīnu ģeneratori, kā dēļ kuģa pabeigšana iekavējusies. Sākotnēji to bija plānots nodot Jūras spēkiem jau 2016. gadā, taču, lai gan problēmas ar ģeneratoriem ir novērstas, pagaidām jauns flagmaņa pabeigšanas datums nav izsludināts, tomēr paredzams, ka tas notiks šogad.

Tiek ziņots, ka patlaban būtiskākās pārbaudes notiekot sistēmām, kuras atbild par lidaparātu palaišanu lidojumā un uztveršanu, tiem nolaižoties.

Video no testiem:

Milzīgā karakuģa būvniecība tika sākta 2005. gadā, ūdenī tas nolaists 2009. gadā, bet svinīgi nokristīts 2013. gadā. Sākotnēji bija paredzēts, ka tas tiks nodots Jūras spēkiem 2016. gada martā, bet kaujas uzdevumus sāks veikt 2019. gadā.

"Gerald R. Ford" būs savas jaunās bāzeskuģu klases flagmanis. Jaunā "Ford" klase paredz aizvietot līdzšinējo bāzeskuģu "Nimitz" klasi, kuras pirmie kuģi operācijās dodas kopš 1975 gada.

Patlaban kopumā ieplānots uzbūvēt 10 "Ford" klases kuģus. Līdzās "USS Gerald R. Ford", kopš 2015. gada tiek būvēts arī "USS John F. Kennedy", bet nākamgad paredzēts uzsākt trešā šī klases bāzeskuģa - "USS Enterprise" - būvi.

Lai gan jauno kuģu korpuss ir līdzīgs tam, kāds tas ir "Nimitz" klases bāzeskuģiem, tiem ir būtiski modernizētas tehnoloģijas, kuru mērķis ir palielināt efektivitāti, samazināt apkalpi un samazināt izmaksas.

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir desmit īpaši lielie bāzeskuģi (supercarriers), kuru svars pārsniedz 64 000 tonnu. Tie visi pieder ASV. Vēl četri ir tapšanas stadijā – divi ASV (abi jau minētie "USS Gerald R. Ford" un "USS John F. Kennedy") un divi Lielbritānijas jūras spēkiem.

Izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. Divi lidmašīnu bāzeskuģi ir Itālijas, bet pa vienam Brazīlijas, Ķīnas, Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!