Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starp despotiskiem tirāniem un aktīviem reformatoriem Padomju Savienības PSKP CK ģenerālsekretāra Leonīda Brežņeva vārds iezīmē salīdzinoši stabilo komunistiskās impērijas stagnācijas periodu, kas ievadīja lielvaras ekonomisko norietu.

Pirms 110 gadiem – 1906. gada 19. decembrī – dzimušā Brežņeva ievadītās reformas uzsāka vēl lielāku esošās partijas elites nostiprināšanos, aizvien aktīvāku bruņošanos un ekonomiku, kura balstījās uz dabasgāzes un naftas eksportu.

Par spīti pieaugošajai korupcijai, preču trūkumam un propagandas acīmredzamajai nesakritībai ar ikdienu, daudzi Krievijā šo periodu joprojām atceras ar labu, ņemot vērā vēlākos gados sekojošo nepastāvīgo perestroikas periodu, straujo ekonomisko lejupslīdi 90. gados, kā arī lielvaras statusa zaudēšanu, pirms kāda laika atzīmēja "Radio Brīvā Eiropa". Daļēji sentimentālās atmiņas par šo laikmetu iedibinājis pats Brežņevs.

No 1964. līdz 1982. gadam vadot PSRS, viņš par sevi radīja "cilvēka no tautas" tēlu, kā arī spodrināja pogas ārpolitikā, tiekoties ar ASV prezidentu Ričardu Niksonu un atjaunojot attiecības ar Ķīnu. Vienlaikus PSKP CK ģenerālsekretārs uzturēja vīrišķīga uniformu nēsājoša militārā līdera tēlu, ko katrā dzimšanas dienā uzlaboja ar jaunu medaļu piešķiršanu sev.

Tomēr pretēji propagandas uzbūvētajam labajam tēlam viņa ārpolitika vēsturē atstājusi vairākus šausminošus notikumus, tostarp Prāgas pavasara apspiešanu un PSRS armijas ievešanu Afganistānā, kas kalnu valstī aizsāka joprojām nerimušo militāro konfliktu virkni.

Savukārt "cilvēka no tautas" tēlu bojāja viņa aizvien nesaprotamākās runas pēdējos valdīšanas gados, apsēstība ar labākās kvalitātes apģērbu un ekskluzīvām rietumvalstu automašīnām. Šai aizrautībai piemērs atrodams arī Rīgas motormuzejā, kura ekspozīcijā joprojām apskatāms Brežņeva sasistais "Rolls Royce".

Leonīds Brežņevs laiku lokos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!