Krievija arvien dziļāk iesaistās Sīrijas pilsoņu karā, sniedzot atbalstu savam sabiedrotajam prezidentam Bašaram al Asadam, kura izredzes gūt panākumus cīņā pret bruņotajiem nemierniekiem pirms Krievijas iesaistīšanās 2015. gada septembrī bija gaužām drūmas.

"Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) filiāles "Kavkaz. Realiji" publicētajā video, kā apgalvo medijs, redzama čečenu karavīru pulcēšanās armijas bāzē Hankalā netālu no Groznijas, lai dotos uzdevumā uz Sīriju.

Karavīri Sīrijā pildīšot militārās policijas funkciju, kas apsargā Krievijas aviobāzi, štābu un citus svarīgus objektus, kā arī seko komandantstundas ievērošanai, liecina medija avota sniegtā informācija.

Pēdējās nedēļās Krievijai militārā operācija Sīrijā ir nesusi zaudējumus. Trešdien Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka Alepo gājis bojā Krievijas armijas pulkvedis Ruslans Galickis. Pirms tam šonedēļ apšaudē netālu no Alepo gāja bojā divas krievu mediķes.

Sestdien Vidusjūrā avarēja mēneša laikā jau otrais Krievijas iznīcinātājs no bāzes kuģa "Admirālis Kuzņecovs".

Pirms tam Sīrijā ir zaudēti Krievijas militārie helikopteri. Maskava līdz šim oficiāli ir apstiprinājusi aptuveni 20 militārpersonu bojāeju Sīrijā. Taču medijos tiek runāts arī par desmitiem kritušo, kas neparādās kopējā statistikā, jo tie ir tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi.

Jāatgādina, ka čečenu karotāji tiek saistīti arī ar karu Ukrainā. Saskaņā ar medijos izskanējušajām ziņām Donbasā darbojušies arī kadirovieši – tieši Čečenijas prezidentam Ramzanam Kadirovan pakļauti drošībnieki, kurus Ziemeļkaukāza republikas līderis ir nodēvējis par "Putina brīvprātīgajiem", kuri gatavi izpildīt jebkuras sarežģītības uzdevumu jebkurā pasaules vietā.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus virkne sunnītu arābu valstu un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!