Foto: DELFI

Konflikta plosītajos Ukrainas austrumos aptuveni 600 000 cilvēku var palikt bez ūdens vai apkures, piektdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misija.

EDSO misijas pārstāvis Aleksandrs Hugs paziņoja, ka situācija karadarbības zonā, iestājoties ziemai, kļuvusi vēl smagāka.

"Jāsper steidzami soļi, jo 600 000 cilvēku Luhanskā riskē palikt bez ūdens, elektrības un apkures," norādīja Hugs.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konflikts turpinās jau 31 mēnesi un nekas neliecina par drīzu atrisinājumu.

Karā dzīvību zaudējuši jau gandrīz 10 000 cilvēki.

Krievijas atbalstīto bandu kontrolētie Luhanskas apgabali aptuveni piekto daļu ūdens saņem no Ukrainas valdības kontrolētajām valsts daļām un reizēm saņem humāno palīdzību no Krievijas.

Bet abi Ukrainas uzņēmumi, kas konflikta laikā piegādājuši ūdeni par velti, piegādes pārtraukuši, jo finansiāli vairs nespēj to atļauties.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) 5. oktobrī paziņoja, ka, ņemot vērā ārkārtas situāciju, samaksās Luhanskas parādu, bet norādīja, ka tas ir tikai pagaidu risinājums.

Luhanskas kaujinieku ziņu vietne vēsta, ka kopš ceturtdienas daļai no reģiona ūdens no Ukrainas valdības kontrolētās teritorijas vairs netiek piegādāts.

Kijeva paziņojusi, ka reģionam var tikt pārtraukta arī elektroapgāde, ja Luhanskas kaujinieku iestādes tuvākajās dienās nesegs parādus.

Lai atrisinātu šāda veida strīdus, paredzētas sarunas Minskā, tomēr līdz šim tās bijušas visumā neproduktīvas.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien, viesojoties Polijā, paziņoja, ka neredz nekādu progresu centienos panākt mieru Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!