Foto: Publicitātes foto

Teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki pēc sakāves Tuvajos Austrumos arvien biežāk rīkos uzbrukumus Eiropā, ziņojumā brīdina Eiropas Savienības policija jeb Eiropols.

Eiropols prognozē, ka Eiropā jau šobrīd varētu būt daži desmiti kaujinieku, kuri varētu īstenot teroraktus. Taču pēc zaudējumiem kaujās Tuvajos Austrumos džihādistu plūsma uz Eiropu varētu palielināties.

Terorakti varētu izpausties kā ar sprāgstvielām pildītu automašīnu spridzināšana, iedzīvotāju nolaupīšana un izpirkuma maksas izspiešana. Taču Eiropols neprognozē, ka teroristi varētu uzbrukumus vērst pret kritisko infrastruktūru, piemēram, atomelektrostacijām.

"Daesh" uzbrukumus arvien biežāk varētu īstenot viens terorists, līdzīgi tam, kā tas jūlijā notika Nicā. Eiropols arīdzan brīdina par "Daesh" mēģinājumiem bēgļu nometnēs savervēt atbalstītājus.
Eiropola direktors Robs Veinraits raidsabiedrībai BBC pastāstīja, ka sadarbība starp Eiropas izlūkdienestiem ir mazinājusi teroristu izredzes sarīkot liela mēroga teroraktus.

Vēstīts, ka 2015. gadā kopumā pasaulē teroraktos miruši 29 376 cilvēki, kas ir par 10% mazāk nekā aizpērn. Pagājušais gads bijis pirmais pēdējo četru laikā, kad upuru skaits ir krities. Savukārt teroraktos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs bojā gājuši par 650% vairāk cilvēku nekā 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!