Foto: AFP/Scanpix

Līdzšinējais Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs piektdien atteicies veidot jaunu kabinetu, kas, visticamāk, nozīmēs ārkārtas parlamenta vēlēšanas pavasarī.

Borisovs demisionēja novembrī pēc tam, kad viņa atbalstītā kandidāte Cecka Cačeva cieta sakāvi valsts prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā uzvarēja par prokrievisku uzskatītais ģenerālis Rumens Radevs.

Borisova vadītā labēji centriskā partija GERB ("Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību") šobrīd faktiski ir vienīgā partija Bulgārijā, kas var izveidot jaunu kabinetu. Citām partijām būtu nepieciešams GERB atbalsts.

"Es neierosināšu veidot jaunu valdību un atdodu atpakaļ mandātu," līdzšinējam Bulgārijas prezidentam Rosenam Plevnelijevam ceremonijā Sofijā paziņoja Borisovs.

Saskaņā ar konstitūciju Plevnelijevs nākamceturtdien aicinās veidot valdību Bulgārijas otru lielāko partiju - sociālistus (BSP), kas jau paziņojuši, ka arī atteiksies no šī uzdevuma un dos priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām. Pēc tam prezidents aicinās veidot valdību trešajai partijai, kurai tas, visticamāk, arī nebūs pa spēkam.

Politologs Dimitars Bačevs uzskata, ka vēlēšanas ir neizbēgamas, un Borisova demisija bija taktisks solis, lai saglabātu GERB vadošās pozīcijas.

Radevs prezidenta krēslā sēdīsies tikai 22. janvārī, tādēļ Plevnelijevam līdz tam būs jāieceļ pagaidu administrācija.

Kad Radevs būs oficiāli stājies prezidenta amatā, viņš atlaidīs esošo parlamentu un izsludinās ārkārtas vēlēšanas, kas, agrākais, varētu notikt martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!