Foto: Reuters/Scanpix

Pērn teroraktos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs bojā gājuši par 650% vairāk cilvēku nekā 2014. gadā, liecina Ekonomikas un miera institūta 2016. gada Globālais terorisma indekss.

2015. gadā kopumā pasaulē teroraktos miruši 29 376 cilvēki, kas ir par 10% mazāk nekā aizpērn. Pagājušais gads bijis pirmais pēdējo četru laikā, kad upuru skaits ir krities. Pētījumā tas skaidrots ar izvērsto ofensīvu pret "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem Irākā un Nigērijas "Boko Haram", kas upuru skaitu šajās valstīs mazinājis par trešdaļu.

Šo divu teroristisko grupējumu uzbrukumos no 2011. līdz 2015. gadam gājuši bojā visvairāk cilvēku, liecina pētījums.

Tomēr šīs grupas savus uzbrukumus ir izvērsušas citās valstīs un reģionos, radot krasu teroraktos bojā gājušo skaitu pieaugumu OECD valstīs, secināts pētījumā. Vismaz vienu teroristu uzbrukumu pērn piedzīvoja 21 no 34 organizācijas dalībvalstīm.

Ja 2014. gadā šajās valstīs kopumā teroraktos bojā gāja 77 cilvēki, tad gadu vēlāk terorisma upuru skaits auga par 650% – līdz 577 cilvēkiem. Tieši organizācijas "Daesh" uzbrukumos OECD valstīs 2014. gadā bojā gāja 18 cilvēki, bet pērn – 313 cilvēki 67 teroraktos. Savukārt līdz 2016. gada pirmajos septiņos mēnešos organizācijas dalībvalstīs teroraktos bojā gājuši jau 482 cilvēki.

Pētījumā norādīts, ka OECD valstīs terorismu veicina sociālie un ekonomiskie faktori, piemēram, jauniešu bezdarbs, noziedzības līmenis, pieeja šaujamieročiem, kā arī neuzticība vēlēšanu procesam.

Visvairāk cilvēku teroraktos pērn miruši Turcijā un Francijā. Dānija, Francija, Vācija, Zviedrija un Turcija pērn pieredzēja lielāko upuru skaitu teroraktos kopš 2000. gada.

72% no visiem teroraktu upuriem bijuši piecās valstīs – Irākā, Afganistānā, Nigērijā, Pakistānā un Sīrijā. Šīs valstis ierindotas indeksa pirmajā pieciniekā. ASV ierindota 36. vietā, Francija – 29. vietā, Krievija – 30. vietā, Lielbritānija – 34. vietā.

Latvijā terorakti nav notikuši, līdz ar to kopā ar Lietuvu tā ierindojas 130. vietā. Igaunija atrodama 92. pozīcijā, jo pērn tur notikuši divi ar terorismu saistīti incidenti, bet cilvēki tajos nav gājuši bojā.

Terorisms ekonomikai kopumā nodarījis 89 miljardu dolāru lielus zaudējumus, aprēķināts pētījumā.

Ar pētījumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!