Krievijas federālās programmas ietvaros Čečenijas republikas skolas saņēmušas 63 oranžus skolēnu autobusus "GAZelle" ("ГАЗeль"), savā "Instagram" profilā ziņo autonomijas autoritārais prezidents Ramzans Kadirovs.

Čečenijā ir augsts dzimstības līmenis, kā dēļ esot strauji jārisina izglītības problēma, norāda Kadirovs. Viņš stāsta, ka pēdējo divu gadu laikā atvērta jau 31 jauna skola, bet liela daļa spiestas strādāt pat trīs maiņās.

Par spīti jaunajām mācību iestādēm, joprojām daudzi kalnainās republikas iedzīvotāji dzīvo tālu no tām, un skolēnu autobusiem jāatrisina problēma, ka nomaļāko ciemu bērni nevar apmeklēt skolu. Šonedēļ svinīgā ceremonijā autobusu atslēgas nodotas mācību iestāžu pārstāvjiem.

Čečenija ir viens no Krievijas reģioniem, kurš lielā mērā pārtiek no Maskavas dotācijām. No centrālā budžeta Čečenija saņem aptuveni 85 % no saviem tēriņiem. Kā portālam "Delfi" stāstīja Krievijas opozicionārs Iļja Jašins, viņaprāt Kadirova režīma finansēšana ir viena no Kremļa prioritātēm, jo Čečenijas līdera lojalitāte nodrošināma tikai ar viņa materiālo vajadzību apmierināšanu.

No 2007. līdz 2015. gadam Čečenija no federālā budžeta saņēmusi 539 miljardus rubļu (7,79 miljardi eiro), vidēji gadā 60 miljardus rubļu (867 miljonus eiro), aprēķinājis medijs RBK. 2013. un 2014. gadā vairāk naudas saņēmusi tikai Dagestāna un Jakutija.

Uz žurnālistu jautājumiem par savu grezno dzīvi, vērienīgām svinībām, kurās piedalās ārzemju sporta un kino zvaigznes, Kadirovs iepriekš ir skaidrojis, ka naudu viņam esot iedevis Allāhs.

Saskaņā ar oficiālajām deklarācijām Kadirova ienākumi nekad nav bijuši lielāki par pieciem miljoniem rubļu (67 000 eiro) gadā, taču opozicionāru aprēķini liecina, ka viņš vienā dienā iztērē vairāk, stāstīja Jašins.

Kremļa opozicionāri uzskata, ka ar Putina atbalstu un Maskavas subsīdijām Čečenijā ir radīta faktiski neatkarīga un nekontrolējama "islāma valsts", kas ar Kadirovam lojālo 30 000 vīru armiju ir kļuvusi par nopietnu draudu pašas Krievijas drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!