Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas premjerministrs Mateo Renci atkārtojis solījumu atkāpties no amata, ja 4.decembrī paredzētajā referendumā tiks noraidīti viņa rosinātie grozījumi konstitūcijā.

"Es nevēlos runāt par to, ko es darīšu. Vienmēr ir bijis skaidrs tas, ko es darīšu," viņš uzsvēra intervijā radiostacijai "Radio24", norādot uz demisijas plāniem, kurus gan Renci pēdējos mēnešos nebija vairs daudz uzsvēris situācijā, kad sabiedriskās domas aptaujas uzrāda, ka rosinātās reformas varētu tikt noraidītas.

"Man ir daudz pašcieņas, daži saka, ka pārāk daudz. Tomēr es ļoti labi apzinos, ka mans personīgais liktenis ir krietni mazsvarīgāks par konstitucionālo reformu, kas ir domāta mūsu bērniem," piebilda premjerministrs.

Tikmēr Itālijas iekšlietu ministrs Andželīno Alfano trešdien atklāja, ka valsts centrālajos rajonos piedzīvotās zemestrīces radīto postījumu dēļ referenduma norises termiņš varētu tikt pārcelts.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka šobrīd ļoti asa un skarba referenduma kampaņa ir nevietā un neloģiska. Īpaši, kad mēs visi strādājam, lai dotu mājas tiem, kuri tās ir zaudējuši," ministrs norādīja radiostacijai "RTL 102.5".

Alfano gan uzsvēra, ka valdība ar šādu iniciatīvu klajā nenāks, "bet, ja daļa no opozīcijas būtu gatava apsvērt atlikšanas iespēju, es būtu pārliecināts, ka šādu soli būtu vērts apsvērt".

Vēl pirmdien Renci paziņoja, ka referenduma atlikšana ir "pilnīgi izslēgta". No opozīcijas partijām bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadītā konservatīvā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!) iestājusies pret referenduma atlikšanu, bet populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) vēl nav formulējusi viedokli.

Vairāki mediji arī norādījuši uz juridiskiem iemesliem referenduma atlikšanai, ja Milānas tiesa pieņems lēmumu sadalīt referendumā uzdodamo jautājumu par visu reformu paketi vairākos atsevišķos jautājumos. Tiesas lēmums varētu būt gaidāms nedēļas beigās.

Referendumam nodotā likumprojektu pakete paredz vērienīgākās Itālijas politiskās sistēmas pārmaiņas pēdējo 70 gadu laikā. Tās paredz samazināt Senāta un reģionālo parlamentu pilnvaras, kā arī garantēt spēcīgāku un stabilāku centrālo valdību.

Savukārt reformas pretinieki apgalvo, ka tādējādi tiks pārmērīgi nostiprināta centrālā izpildvara un apdraudēts demokrātijas varas dalīšanas princips.

Renci savu politisko nākotni ir tieši saistījis ar referenduma iznākumu, un gadījumā, ja reformas tajā tiks noraidītas, visticamāk, sekos valdības krīze, kuras rezultātā var nākties izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Pastāv iespēja, ka šajās vēlēšanās lielus panākumus varētu gūt populistiskā Pieczvaigžņu kustība, kura cita starpā iestājas par Itālijas aiziešanu no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!