Foto: Reuters/Scanpix
Bulgārijas varasiestādes konfiscējušas viltotas banknotes vairāk nekā 13 miljonu eiro apmērā, kas bija paslēptas zem ūdens netālu no dambja Bulgārijas dienvidos, otrdien paziņojis ģenerālprokurors.

Lielākais daudzums viltoto 500 eiro banknošu no ūdens tika izcelts ar nirēju palīdzību.

Ģenerālprokurors norādīja, ka tas ir viens no lielākajiem daudzumiem viltoto eiro, kāds jebkad konfiscēts pasaulē, un banknotes bijušas "ārkārtīgi labas kvalitātes". Glabāšana ūdenī tikai piešķīrusi tām vajadzīgo lietotas naudas izskatu.

Saistībā ar viltošanu policija aizturēja trīs bulgārus. Viens no viltotājiem atzinies noziegumos un aizvedis varasiestādes uz vietu, kur paslēpta nauda.

Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad nolēma ap 2018.gada nogali pārtraukt laist apgrozībā 500 eiro banknotes, jo tās bieži tiek izmantotas nelegālos skaidras naudas darījumos. Tomēr apgrozībā esošās šī nomināla banknotes būs likumīgs maksāšanas līdzeklis arī turpmāk.

Pēc ECB statistikas datiem, 500 eiro banknotes ir trīs procenti no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm, bet tās veido 28 procentus no visas apgrozībā esošo eiro banknošu vērtības.

500 eiro banknote ir lielākā eiro banknote pēc nominālvērtības. Nākamā vērtīgākā eiro naudaszīme ir 200 eiro banknote.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!