Foto: LETA

Krievijas propagandistiem patīk vakuums. Informācijas trūkums dod iespēju izstāstīt savu versiju, kuru nevienam nav iespējams pārbaudīt un tāpēc to viegli pieņemt par patiesu, viesodamies "Delfi" redakcijā norāda ASV Valsts sekretāra vietnieks Bendžamins Zifs, kurš atbild par attiecībām ar Ziemeļeiropas un Baltijas valstīm.

Meklē modeli brīvai žurnālistikai

Interviju šoreiz piedāvā ASV vēstniecība pati. Tūlīt pēc augstās amatpersonas ierašanās arī kļūst skaidrs, kāpēc viņš ir ieinteresēts tikties – Zifs atklāj, ka Savienotās Valstis gan Latvijā, gan citviet pasaulē pēta un meklē veidus, kā spēj eksistēt privāti, taču biznesa interešu, valstu vadītāju vai politisko partiju neietekmēti mediji laikmetā, kad tiem jākonkurē ar politisko spēku finansētiem ruporiem un dzelteno žurnālistiku, kura ir ienesīgāka.

Jautāts, kā valsts var palīdzēt žurnālistiem un medijiem, vienlaikus tos neietekmējot, viņš atklāj, ka ASV ir izveidota sistēma, ka Valsts departaments un Baltais nams katru dienu noteiktā laikā rīko brīfingu jeb īsu tikšanos ar žurnālistiem, kurā izklāsta valsts nostāju aktuālajos jautājumos, kā arī atbild uz jautājumiem.

"Tā tiek radīts dialogs starp valdību un cilvēkiem par aktuālajām lietām, kas redzamas medijos. Žurnālistu jautājumi liek valdībai runāt par jebkuru tēmu, par kuru vien uzdots jautājums," viņš skaidro. Attiecīgi tas liedzot citām pusēm radīt savas notikumu versijas, jo par jautājumu jau ir runāts, ne klusēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!