Foto: AFP/Scanpix

Nigērijas spēkiem izdevies atbrīvot 21 meiteni no 270 skolniecēm, kuras Čibokā 2014. gadā nolaupīja ar "Daesh" saistītā teroristu organizācija "Boko Haram".

Prezidenta pārstāve Garba Šenu norādīja, ka meitenes atbrīvotas prezidenta administrācijas un kaujinieku pārrunu rezultātā. Meitenes jau esot drošības spēku apsardzībā.

Pēc skolnieču nolaupīšanas 2014. gadā dažādās pasaules valstīs tika īstenotas kampaņas, aicinot meitenes atbrīvot, tostarp bieži tika izmantota mirkļbirka #BringBackOurGirls.

Jau nolaupīšanas dienā pašu spēkiem izbēga aptuveni 50 meitenes, bet vēl pēc laika divas meitenes atrada ar Nigērijas armiju saistīts bruņots grupējums. Tiek uzskatīts, ka teroristu gūstā joprojām atrodas 218 skolnieces. Kopumā "Boko Haram" Nigērijas valsts ziemeļos dažādās operācijās nolaupījuši jau tūkstošiem cilvēku.

2002. gadā dibinātā organizācija iestājas pret "Rietumu izglītību" un par džihādu. Kopš 2009. gada tā veic militārās kampaņas ne tikai Nigērijā, bet arī Nigērā, Čadā un Kamerūnā. Sekojot "Daesh" paraugam, tā pasludināja kalifāta dibināšanu un iekaroja plašas teritorijas, dēvējot sevi par "Islāma valsts" Rietumāfrikas provinci.

Patlaban Nigērijai ar kaimiņvalstu un citu valstu spēku palīdzību izdevies "Boko Haram" atņemt lielāko daļu organizācijas iepriekš ieņemto teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!