Krievijas sauszemes spēku arsenālā iekļautā "Iskander M" jeb "SS-26", kā to dēvē NATO, ir viens no jaunākajiem un bīstamākajiem Krievijas rīcībā esošajiem ieročiem. Šajā nedēļas nogalē mūsu kaimiņvalsts apstiprināja, ka militāro mācību ietvaros raķetes dislocētas arī Kaļiņingradā.

"Iskander", kuras nosaukums atvasināts no latīņu valodas un nozīmē "tautas aizstāvis", pārvešana tuvāk Eiropas sirdij tika vērtēta kā Maskavas žests, paužot nepatiku pret NATO.

Šī gan nav pirmā reize, kad raķete atrodas Baltijas valstu tuvumā. Precīzāk, operacionāli taktisko raķešu kompleksu rādiusā Baltijas valstis ir visu laiku, vēsta Latvijas Aizsardzības ministrija. Tās atrodas Krievijas daļā uz austrumiem no Baltijas.

Raķetes raksturlielumi:

"9M723 Iskander" ir salīdzinoši jauns ierocis. Pirmo reizi tas tika veiksmīgi izmēģināts 1996. gadā, bet Krievijas armija raķeti arsenālā pieņēma pirms desmit gadiem.

Tā ir 7,3 metrus gara un 3,8 tonnas smaga tuvā rādiusa zeme-zeme tipa raķete, kura atkarībā no modifikācijas spēj trāpīt 50 līdz 400 (neoficiāli līdz 500) kilometru tālā mērķī ar precizitāti no pieciem līdz septiņiem metriem, liecina oficiālie dati.

Spēks:

Raķete ir spējīga nest kodolgalviņu, bet biežāk tiek aprīkota ar konvencionālajām galviņām. Kopumā tā spēj nest līdz 480 kilogramiem sprāgstvielu. Raķete spēj iznīcināt lidlaukus, loģistikas stacijas, ārējo stacionāro infrastruktūru, kā arī lielas militārās pozīcijas. Ņemot vērā Krievijas neregulāro robežu ar Eiropu, "Iskander" sniedz iespēju apdraudēt mērķus tālu no tās robežām, savulaik vērtēja "National Interest".

Gudrais lidojums:

Optoelektroniskā peilēšanas sistēma ļauj tai būt ļoti precīzai, turklāt tā spēj lidojuma laikā no jauna noteikt mērķi, kas ir būtiski, piemēram, uzbrūkot kuģim. Raķete spēj manevrēt, tā sarežģījot pretraķešu aizsardzības sistēmām tās pārtveršanu un iznīcināšanu.

Mobilitāte:

Īpaši efektīvu raķeti padara tās mobilitāte. Katrs vedējs spēj pārvadāt divas raķetes, no kurām pirmo pēc brauciena var palaist 16 minūšu laikā, bet augstākās gatavības pakāpē esoša komanda to spēj četrās minūtēs. Otras raķetes palaišana var notikt mazāk nekā minūtes laikā pēc pirmās.

Pilna "Iskander" sistēma aptver mobilu, taču visai lielu armijas vienību. Tajā ietilpst divi astoņu riteņu "MZKT-79306 ASTROLOG", no kuriem viens ir paredzēts vešanai un raķešu novietošanai, bet otrs pacelšanai un palaišanai, kā arī četri sešu riteņu "KAMAZ" auto, attiecīgi komandas un apkalpes auto, informācijas ievākšanas un plānošanas auto, uzturēšanas un labošanas auto, kā arī auto medicīniskās palīdzības sniegšanai, norāda "Military Today".

Militārais bieds:

Teorētiska bruņota konflikta gadījumā "Iskander" palaidēji būtu starp pirmajiem mērķiem, kurus ienaidnieki vēlētos iznīcināt. Turklāt, ņemot vērā mobilitātes iespējas, pretiniekam būtu jābūt pārākam novērošanas un gaisa uzbrukumu veikšanas jomā, savulaik vērtēja "National Interest".

Tiek lēsts, ka Krievijā kopumā ir ap 100 līdz 120 "Iskander" sistēmu. Četras šādas sistēmas no Krievijas saņēmusi arī Armēnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!