Foto: AP/Scanpix

Pirmdien virknē Polijas pilsētu sievietes, kas iebilst pret ierosinājumu pilnībā aizliegt abortus, rīko streikus un protestus, vēsta Polijas Radio.

Streika dalībnieces 3. oktobrī nedodas uz darbu vai mācībām, bet nestrādājošās sievietes ir aicinātas atturēties no mājas darbiem. Pēcpusdienā Varšavā notika protesta gājiens, kurā dalībnieki aicināti ierasties melnā apģērbā.

Polijas sieviešu atbalsta akcija pirmdien notka arī pie Polijas vēstniecības Briselē, ziņo aģentūra AP.

Vienlaicīgi pirmdien Polijā notiek arī abortu aizlieguma atbalstītāju protesti, papildina radio. Polijas Bīskapu konference aicina katoļus lūgties "par sirdsapziņu un, lai Svētā Gara gaisma apspīd visus poļus, kuri aizstāv cilvēka dzīvību no ieņemšanas brīža līdz dabīgai nāvei".

Protestus izraisīja pretrunīgi vērtēta iniciatīva pilnīgā aizliegt abortus, kas ir iesniegta izskatīšanai parlamenta komitejās. Grupas "Stop Abortion" ierosinājumu ir parakstījuši aptuveni 450 000 iedzīvotāju.

Tas paredz aizliegt abortu pat gadījumos, kad sieviete ir izvarota, vai noticis incests, bet likuma pārkāpšanas gadījumā paredz sodīt sievietes pat ar brīvības atņemšanu. Valdošās partijas sagatavotajā likumprojektā aborts pieļauts vien tad, ja grūtniecība rada draudus mātes dzīvībai.

Tikmēr Polijas parlaments, kurā vairums vietu ir konservatīvajai partijai "Likums un taisnīgums" (PiS), ir noraidījis citu ierosinājumu – mīkstināt abortu noteikumus.

Šo ierosinājumu, kas paredzēja atļaut veikt abortu pēc sievietes pieprasījuma līdz 12 grūtniecības nedēļai, bija parakstījuši vairāk nekā 215 000 cilvēku.

Pašlaik Polijā ir spēkā 1993. gada likums, kas aizliedz abortus, ja vien grūtniecība nav izvarošanas un incesta rezultāts, vai tā rada draudus mātes veselībai, kā arī gadījumā, ja embrijs ir nopietni slims.

Trešdien Eiroparlamentā paredzētas debates par sieviešu tiesībām Polijā.

Polijas konservatīvās PiS valdības premjerministre Beāta Šidlo šo Eiroparlamenta lēmumu nosodīja, norādot, ka Eiropas Savienības (ES) parlaments zaudē uzticamību un ka ES blokam ir nepieciešamas reformas, atzīmē Polijas Radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!