Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni ceturtdien svin savu 80 dzimšanas dienu.

Itālijas slavenā futbola kluba "AC Milan" komandas kapteinis Rikardo Montolīvo videoklipā izteica pateicību kluba īpašniekam Berluskoni par to, ka viņš "padarīja šo klubu par diženāko pasaulē".

Veltījumi no politiķiem gan bijuši piezemētāki.

"Es domāju, ka pēc 300 gadiem Berluskoni atcerēsies par to, ko viņš paveica futbolā, izdevējdarbībā un televīzijā," paziņoja Itālijas premjerministrs Mateo Renci. "Politikā viņu galvenokārt atcerēsies par lietām, ko viņš neizdarīja," piebilda premjers.

Berluskoni, kurš ir divreiz šķīries, domājams, savu dzimšanas dienu pavadīs ar savu 31 gadu veco draudzeni Frančesku Paskāli un plašo ģimeni, ko viņš, pēc paša teiktā, esot atstājis novārtā savas politiķa un uzņēmēja karjeras laikā.

Kopš Berluskoni jūnijā tika veikta sirds operācija, viņš nav daudz rādījies sabiedrībā. Intervijā izdevumam "Chi", kas pieder viņa mediju impērijai, trīskārtējais premjerministrs atzina, ka viņa politiskā karjera faktiski ir beigusies.

"Es vairāk laika veltīšu cilvēkiem, kurus es mīlu, un tā tam būtu jābūt - pieciem bērniem un desmit mazbērniem, kas padarījuši mani par patriarhu," sacīja pretrunīgi vērtētais politiķis.

Neskatoties uz matu pārstādīšanu un plastiskajām operācijām, viņš nav spējis apturēt laiku.

Jūnijā viņam tika veikta sekmīga sirds vārstuļa nomainīšanas operācija. Pirms desmit gadiem viņš piedzīvoja sirdslēkmi, bet 1997. gadā Berluskoni tika veikta prostatas vēža operācija.

"Manas dzīves laikā es nekad nedomāju par savu vecumu. Tieši pretēji, es vienmēr dzīvoju tā, it kā man būtu 40, jo tā es jutos - pilns zinātkāres un ar vēlmi paveikt lietas," atzina Berluskoni.

"Tad negaidīti parādījās [sirds] slimība, un ar pārciesto operāciju es ļoti skaudri apzinājos, ka esmu 80 gadus vecs vīrs," viņš piebilda.

Berluskoni arī nav varējis pietiekami daudz laika veltīt "AC Milan", kura rezultāti pasliktinājušies. Savulaik varenais futbola klubs cīnās ar naudas trūkumu un šobrīd atrodas pārdošanas procesā, lai nonāktu Ķīnas investoru rokās.

"Ja Milānai pēdējos gados nav veicies tik labi kā agrāk, tas ir tādēļ, ka man personīgi nebija laika par to parūpēties," žēlojās kluba īpašnieks.

Viņš uzskata, ka tas noticis politiski tendenciozu tiesnešu dēļ, kuri vajājuši viņu vairākos tiesvedības procesos, kuros viņš tika apsūdzēts gan par izvairīšanos no nodokļiem, gan par seksuālām attiecībām ar nepilngadīgu prostitūtu.

"Gadiem ilgi es pavadīju trīs pēcpusdienas nedēļā ar manu advokātu, gatavojoties 3600 tiesas sēdēm, kuras man vajadzēja izturēt 73 politiskos procesos," piebilda politiķis.

Krāpšanās ar nodokļiem bija vienīgā lieta, kurā "sarkanajiem" tiesnešiem izdevās Berluskoni notiesāt. Par šo lietu viņu 2013. gadā izslēdza no Itālijas parlamenta. Vairumā gadījumu apsūdzības tika atceltas noilguma dēļ, bet nepilngadīgās prostitūtas lietā tiesnesis atzina, ka Berluskoni nevarēja zināt, ka viņai ir 17 gadi.

Tomēr nākamnedēļ gaidāma pirmstiesas noklausīšanās par Berluskoni rīcību, maksājot kādai 21 gadu vecai sievietei, lai panāktu viņas klusēšanu par politiķa ballītēs notiekošo.

Berluskoni, kurš jaunībā bija dziedātājs uz kruīza kuģiem, tagad uzsver, ka "politika nekad nav bijusi mana kaislība".

"Tā tikai likusi man zaudēt daudz laika un enerģijas. Es iekāpu ringā tikai tādēļ, lai neļautu komunistiem nākt pie varas," paziņoja Berluskoni, kurš joprojām ir konservatīvās opozīcijas partijas "Forza Italia" līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!