Foto: AFP/Scanpix
Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons trešdien paziņoja, ka 2017. gada septembrī viņš izsludinās neatkarības referendumu.

"Mēs līdz pašām beigām centīsimies panākt vienošanos [ar centrālo valdību], mēs ikvienu brīdi strādāsim, lai rīkotu referendumu, vienojoties ar valsti," viņš pavēstīja, uzrunājot reģionālā parlamenta deputātus.

"Tomēr, ja mēs pietuvosimies sava amata termiņa beigām un nebūs pozitīvas atbildes, mēs būsim gatavi (..) izsludināt referendumu nākamā gada septembra otrajā pusē," uzsvēra Pudždemons.

Katalonijas separātisti gadiem ilgi nesekmīgi centušies panākt no Spānijas centrālās valdības akceptu neatkarības referenduma sarīkošanai.

Pagājušajā gadā pirmo reizi Katalonijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partijas, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas. Jaunais parlaments pieņēma rezolūciju, kas paredz līdz 2017. gada vidum pasludināt reģiona neatkarību.

Tomēr jūnijā šī iecere piedzīvoja smagu triecienu, jo izjuka Katalonijas valdošā koalīcija. Tās sastāvā esošā kreiso ekstrēmistu partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP) atteicās atbalstīt valdības piedāvāto budžetu, un tas spieda Pudždemonu pieprasīt uzticības balsojumu.

Balsojums par uzticību Katalonijas premjerministram ir paredzēts ceturtdien, un CUP solījusi viņu atbalstīt, bet tikai apmaiņā pret neatkarības referenduma rīkošanu nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!