Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņojis, ka Londona oficiālu izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), iedarbinot Lisabonas līguma 50.pantu, plāno sākt nākamā gada sākumā.

"Mēs runājam ar mūsu eiropiešu draugiem un partneriem, sagaidot, ka nākamā gada sākumā jūs redzēsiet 50 panta vēstuli. Mēs to iedarbināsim," viņš pavēstīja intervijā telekanālam "Sky News".

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja iepriekš paziņojusi, ka oficiālas sarunas sāksies ne agrāk kā 2017.gadā.

Pēc Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanas abām pusēm būs divi gadi, lai vienotos par izstāšanās noteikumiem. Šo termiņu var pagarināt, ja tam piekritīs visas 28 ES dalībvalstis.

Džons gan uzsvēra, ka diez vai būs vajadzīgi divi gadi, lai pabeigtu sarunas.

"Esmu pārliecināts, ka tajā vēstulē mēs izklāstīsim dažus kritērijus par to, kā mēs rosinām virzīties uz priekšu," norādīja ministrs.

"Es nedomāju, ka mums patiešām būs nepieciešams pavadīt pilnus divus gadus, bet paskatīsimies, kā mums veiksies," piebilda Džonsons.

Viņš noraidīja uzskatu, ka Lielbritānijai arī pēc izstāšanās būs jāatļauj brīva ES pilsoņu imigrācija, lai saglabātu netraucētu piekļuvi ES Vienotajam tirgum.

"Viņi vēlas, lai mēs domātu, ka ir kaut kāda sasaiste starp to, ko viņi sauc par piekļuvi Vienotajam tirgum un pārvietošanās brīvību. Tās ir pilnīgas blēņas," paziņoja ministrs.

"Abām lietām nav nekādas saistības. Mums jācenšas panākt pamatīgs brīvās tirdzniecības līgums un jāatgūst kontrole pār mūsu imigrācijas politiku," pauda Džonsons.

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs ceturtdien paziņoja, ka Lielbritānijai jāpamet ES līdz EP vēlēšanām 2019.gada vidū. Tas nozīmē, ka Lielbritānijai būtu jāiedarbina Lisabonas līguma 50.pants līdz nākamā gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!