Militārajās nometnēs pie Sīrijas pilsētām Latākijas un Alepo tikuši izvietoti gandrīz 2500 Krievijas algotņu, kurus rekrutējusi tā sauktā privātā militārā kompānija "Vagner", savā pētījumā raksta Krievijas medijs RBK.

Operācijās Sīrijā krituši 27 līdz 100 Krievijas algotņu, raksta izdevums. Bet kritušo karavīri radinieki saņem līdz piecu miljonu rubļu (68 000 eiro) kompensācijas ar nosacījumu par pilnīgu klusēšanu.

"Vagner", kas nodarbojas ar algotņu nosūtīšanu uz karstajiem punktiem, operācijas vadot Galvenās izlūkošanas pārvaldes un Federālā drošības dienesta (FDD) virsnieki. Žurnālistu rīcība esošie dati liecina, ka par "Vagner" darbību varētu būt iztērēti aptuveni 10,3 miljardi rubļu (138 miljoni eiro).

Pirms nosūtīšanas operācijās algotņi tiekot sagatavoti mācību bāzē Krasnodaras novada Molkinā. Žurnālistiem nav izdevies noskaidrot, kam pieder aptuveni 250 kvadrātkilometru lielais zemes pleķis, uz kura bāze izvietota, taču vairāki teritorijai pieguļošie gabali noformēti kā Aizsardzības ministrijas mežsaimniecība.

Mācību bāzi apkalpojot par "Putina personīgo ēdinātāju" sauktā uzņēmēja Jevgēnija Prigožina firmas. Prigožins ir vairāku restorānu īpašnieks (arī Krievijas Baltajā namā) un valdības šefpavārs.

Algotņi par dienestu mēnesī saņem no 60 tūkstošiem rubļu (818 eiro) Krievijā līdz 300 tūkstošiem rubļu (4090 eiro) komandējuma laikā Sīrijā, izpētījuši žurnālisti. Alga tiek izmaksāta skaidrā naudā vai pārskaitīta uz naudas izņemšanas kartēm bez norādīta personas vārda. Kartes bez personas datiem izdod virkne Krievijas banku, tostarp "Sberbank" un "Raiffaizenbank", norāda medijs.

"Delfi" jau iepriekš vēstīja par interneta avīzes "Fontanka.ru" publikāciju, kurā bija rakstīts par to, ka Sīrijā krituši desmitiem Krievijas algotņu. Izdevums rakstīja, ka Sīrijā jau ilgu laiku karo ar smagiem kājinieku ieročiem un tehniku bruņota juridiski neeksistējoša privāta militārā uzņēmuma "Vagner" bataljons, kura sastāvā ir simtiem Krievijas armijas virsnieku.

Līdz ar to šīs oficiāli nereģistrētās kompānijas dzīva spēka zaudējumi netiek ieskaitīti kopējā Aizsardzības ministrijas statistikā, apgalvo žurnālisti.

"Vagner" izveidota uz 2013. gadā Sīrijā karojoša "Slāvu korpusa" bāzes, ko komandējis rezerves apakšpulkvedis Dmitrijs Utkins. No 2014. gada pavasara kompānija darbojās Ukrainai piederošajā Krimā un Luhanskas reģionā, apgalvo portāls. Pēc tam vienība nosūtīta uz Sīriju.

2014. gadā Utkins sācis komandēt atsevišķu vienību, kas ieguvusi "Vagner" nosaukumu. Šī formējuma eksistenci apstiprina Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīti dokumenti, uzzinājis medijs.

No saviem avotiem žurnālisti noskaidrojuši, ka par dienestu Ukrainā un Sīrijā "Vagner" kaujinieki saņem valsts apbalvojumus. Medija rīcībā nonākušas fotogrāfijas ar ordeņiem un to apliecinājumiem.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara al Asada pusē oficiāli iesaistījās pērnā gada septembra beigās. Kā rakstīja Krievijas mediji, "tā ir pirmā plaša mēroga militārā operācija pēcpadomju Krievijas vēsturē ārpus bijušās Padomju Savienības robežām".

Lai gan Kremlis noliedzis, ka Sīrijā Krievijas spēki būtu veikuši sauszemes operācijas, amatpersonas atzina, ka Maskavas intervencē bijuši iesaistīti arī īpašo uzdevumu spēku kontingents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!