Foto: LETA

Eiropas Savienībai (ES) būs nepieciešama kopīga armija, lai ilgtermiņā stiprinātu bloka drošību, pirmdien paziņojis Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka.

ES ir vajadzīgi kopīgi bruņotie spēki, lai tiktu galā ar pieaugošajiem draudiem, tostarp terorismu, agresīvāku Krieviju un bēgļu pieplūdumu, Čehijas diplomātiem Prāgā norādīja Sobotka.

Kopīgai ES armijai nevajadzētu konkurēt ar NATO, tā vietā tā padarītu bloku par uzticamāku partneri.

Sobotka pievienojas ES amatpersonām, kas pēc teroraktiem Parīzē un Lielbritānijas referendumā pieņemtā lēmuma izstāties no bloka ir aicinājušas uz lielāku militāro integrāciju.

Lielbritānija ir devusi priekšroku visu militāro darbību koordinēt caur NATO, bet tās izstāšanās no ES varētu nobruģēt ceļu Vācijai un Francijai, kuras atbalsta ciešāku integrāciju, un bloka pieeja drošības jautājumiem varētu mainīties.

Sobotka norādīja, ka līderi kopīgas armijas izveidošanu varētu apspriest septembrī gaidāmajā bloka samitā.

"Esmu pārliecināts, ka mēs ilgtermiņā nevaram iztikt bez kopīgas Eiropas armijas," paziņoja premjerministrs.

"Ceru, ka Eiropas rudens samitā būs konkrēti priekšlikumi un solījumi," viņš piebilda.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers 2015. gada martā pauda atbalstu Eiropas armijas izveidošanai, lai demonstrētu Krievijai, ka bloka dalībvalstis ir gatavas aizstāvēt savas vērtības.

Laikraksts "The Times" maijā ziņoja, ka ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ir izstrādājusi aizsardzības dokumentu, kas paredz kopīgu aizsardzības struktūru izveidošanu, izmantojot Lisabonas līguma sniegtās iespējas.

EK tomēr jūnijā paziņoja, ka nav nekādu plānu rosināt ES armijas izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!