Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas kara aviācijas lidmašīnas Sīrijā veikušas uzlidojumus Alepo, atsaucoties Irānas lūgumam sniegt palīdzību tās militārajiem padomniekiem, kas tur atradās, otrdien apliecināja augsta ranga Teherānas amatpersona.

Irāna aicinājusi Krieviju "veikt uzlidojumus līdzās sauszemes operācijām" Alepo, sacīja vecākais drošības un politisko jautājumu koordinators starp Teherānu un tās sabiedrotajiem Maskavu un Damasku Ali Šamhani.

"Irāna iesaistījusi spēcīgo Krieviju, jo tai Sīrijā bija nepieciešams sadarboties" karā pret džihādistiem, piebilda amatpersona.

"Pastāv Irānas, Sīrijas un Krievijas koalīcija, lai cīnītos pret terorismu," norādīja Šamhani.

Krievija pagājušajā nedēļā pārsteidza starptautisko sabiedrību, paziņojot, ka tās lidmašīnas, lai veiktu uzlidojumus mērķiem Sīrijā, izlidojušas no Hamadānas bāzes Irānā.

Krievijas varasiestādes īsi pirms lidmašīnu pacelšanās no Irānas par gaidāmo uzlidojumu informēja ASV vadīto koalīciju, kas Sīrijā un Irākā cīnās pret teroristisko grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Krievija un Irāna ir galvenās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma atbalstītājas, tomēr Teherāna nevēlas īpaši uzsvērt savu militāro lomu Sīrijas konfliktā.

Krievijas bumbvedēji var turpināt izmantot gaisa spēku bāzi Irānā, lai veiktu uzlidojumus Sīrijā, otrdien paziņojis Irānas parlamenta spīkers.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitārajiem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!