Foto: AFP/Scanpix
Vācijā dzīvojošajiem turku izcelsmes cilvēkiem jābūt lojāliem viņu mītnes zemei, otrdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mēs sagaidām, ka Vācijā ilgāku laiku dzīvojošie turku izcelsmes cilvēki kļūs mūsu valstij ļoti lojāli," kanclere norādīja laikrakstam "Ruhr Nachrichten".

Apmaiņā pret lojalitāti valdība centīsies ieklausīties Vācijas turku kopienas vajadzībās, solīja Merkele.

Viņa aicināja Vācijā dzīvojošos Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sekotājus izturēties miermīlīgi.

"Ikvienam Vācijā ir tiesības paust viedokli un piedalīties demonstrācijās, bet visiem cilvēkiem arī vajadzētu savas tiesības uz runas brīvību izmantot miermīlīgi," piebilda kanclere.

Vācijā dzīvo trīs miljoni turku izcelsmes cilvēku.

Vācijas un Turcijas attiecības pasliktinājās pēc tam, kad Vācijas parlaments jūnija sākumā pieņēma deklarāciju, kurā armēņu masu slepkavošana Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā atzīta par genocīdu, bet Turcijā pēc 15. jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma notika plašas tīrīšanas valsts institūcijās.

Abu valstu attiecības bojā arī domstarpības par nelegālās imigrācijas apkarošanu.

Augusta sākumā Vācijas tiesa aizliedza Erdoana atbalstītāju mītiņā Ķelnē, kur bija sapulcējušies 40 000 Turcijas prezidenta atbalstītāju, tiešraidē demonstrēt viņa uzrunu videoekrānā. Šis notikums vēl vairāk pastiprināja spriedzi abu valstu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!