Foto: Reuters/Scanpix

Sudānā spēcīgu lietusgāžu izraisītos plūdos gājuši bojā 100 cilvēki un sagruvušas tūkstošiem māju vairākos ciemos, paziņojusi Sudānas Sarkanā pusmēness biedrība.

Nabadzīgajā Kasalas štatā pie Eritrejas robežas izgājusi no krastiem Gašas upe, applūdinot veselus ciematus. Pārtrūkusi arī satiksme pa lielāko autoceļu, kas valsts austrumdaļu savieno ar galvaspilsētu Hartūmu. Daudzi vietējie zemkopji patvērušies augstākās vietās, uz ātru roku uzmeistarojot zāles būdas.

Kā pastāstījis ziņu aģentūras AFP fotogrāfs, kas apmeklējis divus plūdos cietušos ciemus, cilvēkiem nākas pārvietoties līdz jostasvietai ūdenī, cerot sameklēt ko ēdamu. Daudzi, īpaši bērni, dzer duļķaino lietus ūdeni.

"Mums nebija laika - pirms divām nedēļām mūsu ciems applūda vienas nakts laikā, mēs vienkārši paķērām bērnus un bēgām," stāstījis Makli ciema vecākais Taha Mahmuds. "Esam palikuši bez pārtikas, zaudējuši visu savu iedzīvi un lopus, mitināmies nožēlojamos apstākļos ātrumā uzslietās būdiņās, kas neizturēs spēcīgākas lietusgāzes. Ēdam tikai vienreiz dienā, bērni slimo, bet līdz dakteriem ir jūdzēm tālu."

Smagi cietuši arī Sennāras, Dienvidkordofānas, Rietumkordofānas un Ziemeļdārfūras štati, šonedēļ paziņoja ANO Humāno lietu koordinācijas birojs (OCHA).

Pēc tā rīcībā esošās informācijas, kopš jūnija sākuma plūdi daudzos Sudānas rajonos skāruši kopā vairāk nekā 122 000 cilvēkus un nopostījuši pāri par 13 000 māju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!