Foto: Kadrs no video

Nigērijas islāmistu grupējums "Boko Haram" izplatījis video, kurā redzama daļa no 2014. gadā nolaupītajām skolniecēm. Ierakstā aiz maskēta kaujinieka muguras, kurš pieprasa atbrīvot sagūstītos kaujiniekus apmaiņā pret grupējuma ķīlniecēm, redzamas aptuveni 50 meitenes.

"Boko Haram" kaujinieki 2014. gada aprīlī valsts ziemeļu pilsētiņā Čibokā no skolas nolaupīja 276 pēdējā gada skolnieces. Tiek uzskatīts, ka meitenes tiek slēptas mežiem klātā apvidū Nigērijas ziemeļos.

Ierakstā kaujinieks arī stāsta, ka daļa no meitenēm ir nogalinātas Nigērijas valdības gaisa uzlidojumos, bet dažas ir smagi ievainotas. Savukārt 40 ķīlnieces esot "izprecinātas", video skaidro raidsabiedrība BBC. Kāda meitene fonā redzama ar bērnu rokās. Video beidzas ar kadriem, kuros esot redzami gaisa triecienu upuri citā vietā.

Ierakstā arī tiek demonstrēta intervija ar vienu no meitenēm, kura sauc sevi par Maidu Jakubu un lūdz vecākus vērsties pie Nigērijas valdības. Maidas māte ir viena no vairākiem nolaupīto meiteņu vecākiem, kuri nesen publicējuši atklātu vēstuli, stāstot par savām ciešanām.

Šis ieraksts ir pirmā videoliecība par ķīlniecēm kopš aprīļa, kad raidsabiedrības CNN rīcībā nonāca kadri, kuros bija redzamas 15 nolaupītās meitenes.

"Boko Haram" jau gadiem īsteno asiņainu kampaņu Nigērijas ziemeļos, cenšoties ieviest islāma varu. Šajā vardarbībā ir nogalināti tūkstošiem cilvēku. Daļa no "Boko Haram" atšķēlušies kaujinieki nesen solīja uzticību Sīrijā un Irākā aktīvajam teroristu grupējumam "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!