Foto: Reuters/Scanpix

Malaizijas musulmaņu reliģiskie līderi aizlieguši islāma sekotājiem spēlēt viedtālruņu spēli "Pokemon Go", kas, sākot ar sestdienu, ir pieejama arī šajā Dienvidaustrumāzijas valstī.

Aizliegumu piektdien izziņoja Malaizijas Federālo teritoriju muftijs, skaidrojot, ka šāds lēmums pieņemts, lai musulmaņus pasargātu no spēles kaitīgās ietekmes.

"Pokemon Go" var novest pie privātuma pārkāpšanas, atkarības, emocionāliem traucējumiem un citām problēmām, teikts paziņojumā.

"Cerams, ka musulmaņu kopiena, konkrēti Federālajā teritorijā, nav iesaistīta šajā spēlē," norāda līderi.

Arī citviet pasaulē jaunā spēle sastapusies ar reliģijas pārstāvju nepatiku.

Tā Krievijas Pareizticīgās baznīcas Maskavas patriarhātam pakļautās Vīnes Nikolaja katedrāles vadība vērsusies pie "Pokemon Go" izstrādātājiem ar lūgumu aizvākt no dievnama pokemonu, kura vārds ir Raa666.

Bet Vīnes Stefana doma vecākais priesteris Tonijs Fābers norādījis, ka "nav pareizi izvietot pokemonus baznīcā".

ASV Ņujorkas štats aizliedzis nosacīti atbrīvotiem dzimumnoziedzniekiem spēlēt "Pokemon Go". Štata amatpersonas pirmdien skaidroja, ka bērni tādējādi tikšot pasargāti no tā, ka viņus ar spēles palīdzību iespējams ievilināt nedrošās vietās.

Savukārt Krievijā varasiestādes gatavojas pārbaudīt mobilās spēles "Pokemon Go" atbilstību valsts likumiem.

Krievijas federālā mediju uzraudzības dienesta "Roskomnadzor" vadītājs Aleksandrs Žarovs gan neuzskata, ka spēles izstrādātāji esot īstenojuši kādus spiegošanas mērķus, lai atjaunotu kartes vai vāktu datus.

"Pokemon Go" ir jaunākā papildinātās realitātes versija populārajai videospēļu sērijai, kurā fiktīvi radījumi ir ievietoti reālajā dzīvē. Spēle izmanto mobilo tālruņu GPS sistēmu, lai spēlētāji varētu klejot īstajā pasaulē, meklēt "PokeStop" jeb pokemonu pieturvietas, kur var ievākt krājumus, un tālāk doties ķert animētos multeņu monstriņus un trenēties cīņām ar citiem spēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!