Foto: AP/Scanpix
Pāvests Francisks, atgriežoties no Pasaules jauniešu dienām Polijā, žurnālistiem svētdien sacīja, ka islāmu nevar pielīdzināt terorismam, un brīdināja Eiropu, ka tā grūž savus jauniešus ekstrēmistu rokās.

"Tā nav taisnība un nav korekti sacīt, ka islāms ir terorisms," lidmašīnā atceļā no Polijas norādīja Francisks. "Es nedomāju, ka ir pareizi pielīdzināt islāmu vardarbībai," viņš piebilda.

Pāvests aizstāvēja savu lēmumu nepieminēt islāmu, nosodot brutālo džihādistu pastrādāto katoļu priestera slepkavību Francijā.

"Gandrīz visās reliģijās vienmēr ir neliela grupa fundamentālistu. Mums arī tāda ir," viņš piebilda. "Ja man jārunā par islāma vardarbību, tad man jārunā arī par kristiešu vardarbību. Katru dienu laikrakstos es redzu vardarbību Itālijā, kāds nogalina savu draudzeni, cits savu sievasmāti, un tie ir katoļi," norādīja pāvests.

Atrodoties Polijā, Francisks sacīja, ka reliģija nav vardarbības dzinējspēks. "Ar mēli var nogalināt tikpat labi, cik ar nazi," sacīja katoļu baznīcas galva, acīmredzot norādot uz populistisko partiju popularitātes pieaugumu, kas savukārt veicinājis rasismu un ksenofobiju.

Francisks sacīja, ka Eiropai vajadzētu skatīties tuvāk mājām, norādot, ka "terorisms (..) aug tur, kur naudas dievs tiek likts pirmajā vietā" un kur nav citu iespēju. "Cik daudzi no mūsu Eiropas jauniešiem ir palikuši bez ideāliem, bez darba, tāpēc pievēršas narkotikām, alkoholam un fundamentālistu grupējumiem?" jautāja Francisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!