Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prokurors ir izvirzījis apsūdzības neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma organizēšanā vainotajam ASV dzīvojošajam islāma sludinātājam Fetullam Gilenam, kā arī apsūdzējis ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP) un Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) par apvērsuma rīkotāju apmācīšanu.

Apsūdzībā norādīts, ka CIP un FIB "kultūras centros" esot apmācījuši Gilena sekotājus, vēsta Turcijas valsts kontrolētā ziņu aģentūra "Anadolu".

Pēc puča mēģinājuma vairāki Turcijas mediji un pat valsts darba lietu ministrs izteikuši pieņēmumu, ka aiz apvērsuma stāv Vašingtona.

Konkrēti Turcijas mediji ir vainojuši bijušo ASV un NATO spēku komandieri Afganistānā ģenerāli Džonu Kempbelu.

Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam pietuvinātais laikraksts "Yeni Safak" rakstā ar nosaukumu "ASV komandieris Kempbels: Vīrs aiz neveiksmīgā apvērsuma Turcijā" apgalvoja, ka ģenerālis caur bankas kontu Nigērijā ir novirzījis divus miljardus dolāru, lai finansētu apvērsumu.

Vašingtona ir noliegusi savu saistību ar 15. jūlijā notikušo apvērsuma mēģinājumu. ASV vēstnieks Turcijā Džons Bass pagājušajā nedēļā pat uzstājās Turcijas televīzijā, lai kategoriski noraidītu apgalvojumus par amerikāņu atbildību par notikušo.

Turcija ir pieprasījusi ASV izdot tur kopš 1999. gada dzīvojošo Gilenu, bet Vašingtona ir prasījusi sniegt neapgāžamus pierādījumus par viņa saistību ar apvērsumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!