"Brexit" kampaņas seja Boriss Džonsons trešdien apstiprināts par valsts ārlietu ministru, liecina paziņojums Lielbritānijas valdības mājaslapā.

Pēc referenduma bijušais Londonas mērs Džonsons, kurš kampaņā aicināja balsot par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), paziņoja, ka nekandidēs uz Konservatīvo partijas līdera un līdz ar to arī uz premjerministra amatu.

Neilgi pēc minētā Džonsona paziņojuma viņš saņēma asu kritiku no starptautiskajiem medijiem un politiķiem Eiropā, kuri viņam pārmeta, ka pēc "Brexit" kampaņas negaidītajiem panākumiem viņš nav gatavs uzņemties politisko atbildību par notikušo.

Džonsons kampaņas laikā izcēlās ar radikāliem paziņojumiem un aktīvi aicināja valsts iedzīvotājus balsot par izstāšanos. Vienā no intervijām viņš Eiropas Savienību salīdzināja ar Hitleru.

Intervijā laikrakstam "The Sunday Telegraph" viņš sacīja, ka pēdējos divus tūkstošus gadu Eiropas vēsturē atkal un atkal bijuši mēģinājumi apvienot kontinentu zem vienotas vadības.

"Napoleons, Hitlers, dažādi cilvēki ir to izmēģinājuši, tas beidzies traģiski. ES ir mēģinājums to izdarīt citādākām metodēm," sacīja Džonsons. Savukārt ASV prezidenta amata kandidāti Hilariju Klintoni viņš salīdzinājis ar sadistisku māsiņu psihiatriskajā slimnīcā.

Džonsons ieņems iepriekšējā ārlietu ministra Filipa Hamonda vietu, kurš jaunajā Mejas kabinetā pildīs finanšu ministra pienākumus.

Bijušais finanšu ministrs Džordžs Osborns no amata pienākumiem atkāpās.

Tikmēr Mejas vietā iekšlietu minstra pienākumus uzņemsies proeiropeiski noskaņotā bijusī enerģētikas ministre Ambera Ruda.

Aizsardzības jomu turpinās pārraudzīt Maikls Falons, savukārt Liams Fokss, kurš 2011. gadā demisionēja no aizsardzības ministra amata, būs starptautiskās tirdzniecības ministrs.

Savukārt par "Brexit" jautājumiem Mejas kabinetā turpmāk atbildīgs būs eiroskeptiskais Deivids Deiviss.

Ziņots, ka līdzšinējā iekšlietu ministre Terēza Meja trešdien pieņēmusi karalienes Elizabetes II aicinājumu veidot valdību un kļuvusi par jauno Lielbritānijas premjerministri.

23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!