Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir paziņojis, ka Lielbritānijas plānotā aiziešana no Eiropas Savienības (ES) ir signāls "jaunas ēras sākumam", un brīdinājis, ka blokam draud jaunas atšķelšanās.

"Uzskatu, ka šis Lielbritānijas iedzīvotāju lēmums ir jaunas ēras sākums gan Lielbritānijai, gan ES," Erdogans komentējis ceturtdien notikušā referenduma rezultātu.

"Līdzīgi kā visa pasaule, arī mēs gaidījām referenduma rezultātu par [Lielbritānijas palikšanu ES], bet dzīvē sanāca citādāk," viņš piebilda.

Ceturtdien notikušajā referendumā vēlētāji Lielbritānijā nobalsoja par valsts aiziešanu no bloka, kas radījis šaubas par visas ES nākotni.

Lielbritānija tradicionāli ir atbalstījusi Turcijas centienus pievienoties blokam, tomēr pirms referenduma viens no galvenajiem jautājumiem bija migrācija, kas pēdējā laikā saasinājusies, jo no Turcijas Eiropā ierodas daudz nelegālo imigrantu no Tuvajiem Austrumiem.

Erdogans norādīja, ka pašlaik problēma nav "Turcija, bet pati ES".

Viņš brīdināja, ka jaunas atšķelšanās no bloka "ir nenovēršamas", ja vien ES neatjaunos savu politiku migrantu, pieaugošā rasisma un islāmofobijas Eiropā jautājumos.

"Turcija dabiski ieņems savu vietu savienībā, ja ES no sirds izvētīs sevi un steigšus izdarīs visu nepieciešamo," paziņoja Turcijas prezidents.

"Ja tas nenotiks un ES turpinās savu ceļu, padziļinot pretrunas, ES jau drīzumā nenovēršami draudēs jaunas atšķelšanas," prognozēja Erdogans.

Pēc tam, kad 1987. gadā Turcija pieteicās dalībai ES, 2005. gadā tā sāka sarunas par iestāšanos blokā, tomēr dažādu problēmu dēļ iestāšanās nepārtraukti tiek atlikta.

Erdogans šonedēļ pieļāva, ka Turcija varētu sarīkot savu referendumu, vai turpināt iestāšanās sarunas,

Piektdien viņš par islāmofobisku nodēvēja ES attieksmi pret Turciju.

"Attieksme pret Turciju pašlaik ir islāmofobiska. Tādēļ viņi atliek mūsu uzņemšanu," paziņoja Erdogans.

Viņš arī kritizēja Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu, kurš referenduma kampaņas laikā paziņoja, ka Turcijas uzņemšana blokā "ir ļoti tāla nākotne" un varētu notikt ne ātrāk kā 3000. gadā.

"Ko viņš teica? Viņš teica, ka Turcija nevar pievienoties ātrāk kā 3000. gadā," sacīja Erdogans.

"Kas notika tagad. Rau, pat nevarēji noturēties trīs dienas" pēc referenduma, Turcijas prezidents izsmēja Kamerona paziņojumu, ka līdz oktobrim viņš atkāpsies no amata un sarunu par Lielbritānijas izstāšanos no ES vadību uzticēs citai valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!