Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) sestdien paziņoja, ka bijušā ES prezidenta Hermana van Rompeja ilggadējais padomnieks, beļģis Didjē Sēuvss ir iecelts par bloka īpašās darba grupas sarunām par Lielbritānijas izstāšanos vadītāju.

"Varu apstiprināt", ka "ir darba grupa, kas risinās visas sarunas", sacīja pašreizējā ES prezidenta Donalda Tuska preses pārstāvis Prebens Āmans, apstiprinot, ka darba grupu vada Sēuvss.

Āmans norādīja, ka Sēuvss pašlaik veic sagatavošanas darbus, jo sarunu sākums ir atkarīgs no Lielbritānijas lēmuma formāli informēt ES Padomi par to, ka tā vēlas aiziet no bloka.

Tusks un citi ES līderi piektdien paziņoja, ka sarunas, lai cik grūtas arī nebūtu, ir jāsāk pēc iespējas ātrāk, lai izbeigtu neskaidrību, ko kontinentā radījuši Lielbritānijā ceturtdien notikušā referenduma rezultāti, kas liecina, ka Lielbritānijas iedzīvotāji ar nelielu pārsvaru vēlas valsts izstāšanos no ES.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, piektdien paziņojot par nodomu līdz oktobrim atkāpties, norādīja, ka oficiālu vēršanos ES atstās sava pēcteča ziņā.

Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs sestdien paziņoja, ka Kamerona lēmums atkāpšanos atlikt līdz oktobrim ir skandalozs un nozīmē, ka viss "kontinents kļūst par ķīlnieku" neskaidrajai situācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!