Foto: AP/Scanpix

Īrijas un Lielbritānijas daļas Ziemeļīrijas līderi sestdien noraidījuši iespēju rīkot referendumu par Īrijas apvienošanu pēc tam, kad Lielbritānijas iedzīvotāji nobalsoja par valsts aiziešanu no Eiropas Savienības (ES), lai gan Ziemeļīrijā vairākums vēlējās palikt blokā, kurā ir arī Īrijas Republika, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Īrijas premjerministrs Enda Kenijs izteicies, ka "ir daudz nopietnākas problēmas, kuras jāatrisina jau tuvākajā laikā".

Arī Ziemeļīrijas pirmā ministre Arlīna Fostere noraidījusi ideju par iespējamo referendumu, lai panāktu Īrijas apvienošanu.

Īrijas ārlietu inistrs Čārlzs Flanagans sestdien teica, ka Īrijas apvienošana nākotnē būtu iedzīvotāju interesēs, bet atbilstoša referenduma organizēšana laikā, kad Lielbritānijas valdība runā par izstāšanos no ES, tikai radītu sašķeltību.

Savukārt Ziemeļīrijas pirmās ministres vietnieks Martins Makginess piektdien pauda pārliecību, ka tāds referendums būtu jārīko.

Jau vēstīts, ka īru republikāņu partija "Sinn Fein" piektdien paziņoja, ka, Lielbritānijai izstājoties no ES situācijā, kad Ziemeļīrija ir nobalsojusi par palikšanu blokā, ir jārīko referendums par Īrijas vienotību.

Ziemeļīrijā 56% referenduma dalībnieku nobalsoja par palikšanu ES, bet 44% pauda vēlmi izstāties no bloka.

No reģiona 18 vēlēšanu apgabaliem 11 balsoja par palikšanu, bet 7 – par izstāšanos no bloka.

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 52% referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES – 48% dalībnieku.

Kad 1922. gadā Īrija ieguva neatkarību, Lielbritānijas pārvaldē palika Olsteras provinces sešas grāfistes Īrijas ziemeļos, kur iedzīvotāju vairākums bija protestanti. Ziemeļīrijas un Īrijas balsstiesīgie iedzīvotāji referendumā 1998. gadā pārliecinoši atbalstīja Ziemeļīrijas miera līgumu, saskaņā ar kuru vispārējās vēlēšanās tika ievēlēta Ziemeļīrijas asambleja, kurā ir 108 deputāti. Asambleja izveido Ziemeļīrijas valdību.

Ziemeļīrija ir autonomija Lielbritānijas sastāvā, taču arī Īrijas Republikai ir iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā. Tomēr Īrijai bija jāatsakās no konstitūcijā ietvertajām pretenzijām uz Ziemeļīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!