Foto: AFP/Scanpix

Gandrīz 200 no islāmistu grupējuma "Boko Haram" bēgoši Nigērijas iedzīvotāji mēneša laikā miruši bada nāvē Borno štata Bamas pilsētā, atsaucoties uz medicīnisko labdarības organizāciju "Mediķi bez robežām" (MSF), vēsta raidsabiedrība BBC.

Bēgļu nometnē Bamā patvērušies aptuveni 24 000 cilvēku un tur ir izveidojusies katastrofāla humānā situācija, pēc Bamas apmeklēšanas secina MSF. Daudzi iemītnieki ir traumēti, bet katrs piektais bērns cieš no akūtas uztura nepietiekamības.

Slimību un bada dēļ ik dienas nometnē mirst ap 30 cilvēkiem un parādās jauni kapi, pastāstījuši paši iemītnieki.

Islāmistu grupas "Boko Haram" septiņos vardarbības gados ir gājuši bojā aptuveni 20 000 cilvēku, bet vairāk nekā divi miljoni devušies bēgļu gaitās. Nigērijas armija veic vērienīgu operāciju pret grupējumu, bet džihādisti joprojām turpina uzbrukumus, nopostot mājas un akas valsts ziemeļaustrumu ciemos.

Lai gan doties uz vardarbības skartajiem apvidiem ir loti bīstami, vienai MSF grupai ir izdevies nokļūt Bamā. Aktīvisti turp devušies kopā ar militāro konvoju no Maiduguri pilsētas.

"Mēs ārstējam izbadējušos bērnus Maiduguri medicīnas iestādēs un redzam pārciestās šausmas mūsu pacientu sejās," stāsta MSF Nigērijas misijas vadītājs Gada Hatims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!