Foto: Reuters/Scanpix
Par spīti daudzu cilvēku nosodījumam un kritikai Ķīnas dienvidaustrumu pilsētā Juiliņā šonedēļ sācies ikgadējais suņa gaļas festivāls, vēsta laikraksts "The Independent".

Kā liecina fotogrāfijas no pasākuma, to apmeklē kā suņa gaļas cienītāji, tā suņumīļi (attēls zemāk), kuri pat izpērk un paglābj no nāves dažus dzīvniekus.

Foto: AP/Scanpix

Aplēses liecina, ka 10 dienas ilgajās dzīrēs, kas notiek Guansji Džuanu autonomajā reģionā, tiks nokauti un apēsti aptuveni 10 000 suņu un kaķu. Jau vairāk nekā 2,6 miljoni cilvēku ir parakstījuši petīciju, pieprasot šos svētkus aizliegt, taču vietējās valdības amatpersonas norāda, ka tas ir privātuzņēmēju rīkots pasākums, kuru tās nevar ietekmēt.

Gaļas tirgotāji apgalvo, ka dzīvnieki tiek nogalināti humānā veidā, tikmēr pasākuma pretinieki norāda, ka dzīvnieki pirms pārtapšanas gaļā tiek turēti būros, publiski nosisti vai pat nodīrāti dzīvi. Tāpat uzvirmojušas runas, ka daļa apēšanai nolemto suņu varētu būt zagti, par ko liecina nenoņemtās kaklasiksnas.

Daļa suņu uz festivālu tiek vesti šaurībā vairāk nekā 1000 kilometrus garu ceļu, kura laikā daudzi dzīvnieki saslimst un daži mirst. Organizācija "Uz visiem laikiem apturēt Juiliņu", kas rīko parakstu vākšanu festivāla aizliegšanai, apgalvo, ka suņi pat dienām ilgi nesaņem pārtiku un ūdeni.

Kritiķi uzskata, ka festivālam nav nekādas kultūras vērtības, kamēr aizstāvji pasvītro, ka suņa gaļas ēšana Ķīnā un citās Āzijas valstīs ir 500 gadus sena tradīcija. Ticējumi vēsta, ka suņa gaļas patērēšana novērš pārlieku karstumu vasarā.

Tiesa, Juiliņas festivāls, kurš notiek vasaras saulgriežu laikā, ir samērā jauns – tas sākās tikai 2009. gadā, veidojot priekšstatu, ka tā ir ķīniešu tradīcija, izceļ "The Independent". Suņa gaļas patērēšana un pārdošana Ķīnā ir atļauta. Suņu ēšanas ziedu laikos trešajā gadsimtā šī mājdzīvnieka gaļa tika uzskatīta par delikatesi.

Aptaujas liecina, ka Ķīnas sabiedrība lielākoties piekristu uz visiem laikiem izbeigt šo festivālu – tādu domu atbalstījuši 64 % aptaujāto, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra "Siņhua".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!