Foto: AP/Scanpix
Simtiem cilvēku Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā pirmdien piedalījušies protestā pret jauna tilta nosaukšanu bijušā Čečenijas līdera Ahmeda Kadirova vārdā, vēsta medijs "Current Time".

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem mītiņā piedalījušies 350 cilvēki, tikmēr protesta organizatori lēš, ka tie bijuši tūkstoši, lai gan akcijas pieteikumā bija minēti 200 cilvēki. Par pieteiktā dalībnieku skaita pārsniegšanu organizatoriem draud sods.

Mītiņš noticis bez incidentiem. Tikai kāds tilta nodēvēšanas Kadirova vārdā atbalstītājs bija uzlīdis stabā un pēc pusstundas tika aizturēts.

Pilsētas amatpersonu lēmums nosaukt jauno tiltu bijušā Čečenijas kaujinieku komandiera un prezidenta Ahmeda Kadirova vārdā izraisīja Daudzu iedzīvotāju sašutumu. Viņa dēls Ramzans turpina ar dzels dūri valdīt Čečenijā.

Ahmeds Kadirovs karoja pret Krievijas spēkiem Čečenijas karos, līdz mainīja puses un 2003. gadā kļuva par Čečenijas prezidentu. Mazāk nekā gadu pēc tam viņš tika nogalināts atentātā.

Daudzi neapmierinātie iedzīvotāji uzsver, ka nevienam no Groznijas Kadiroviem nav nekāda sakara ar Sanktpēterburgu. Vairāk nekā 80 tūkstoši jau parakstījuši interneta petīciju, pieprasot atcelt šo Sanktpēterburgas amatpersonu lēmumu.

8. jūnijā aktīvisti plāno Sanktpēterburgas Vēlēšanu komisijā iesniegt prasību rīkot referendumu pret tilta nosaukšanu Kadirova vārdā.

"Sanktpēterburgas iedzīvotāji būs saniknoti par atsauci uz šo nepopulāro ģimeni," atklātā vēstulē pilsētas gubernatoram Georgijam Poltavčenko rakstīja kinorežisors Aleksandrs Sokurovs.

"Mums ir jāatceras, ka tas bija tieši viņš, kurš aicināja uz džihādu un mudināja čečenus nogalināt tik daudz krievu, cik iespējams. Mūsu pilsētā ir apglabāti simtiem cilvēku, kas mira šajā karā, daudzi te dzīvojošie nav to aizmirsuši," rakstīja režisors.

Ahmeda Kadirova dēls Ramzans Kadirovs nav īpaši populārs ārpus Čečenijas, kuru viņš vada kopš 2007. gada. Aktīvisti viņu apsūdz korupcijā, cilvēku nolaupīšanā, spīdzināšanā un nogalināšanā. Opozicionāri viņā pat saskata draudu Krievijas nacionālajai drošībai.

Grupa pilsētnieku sākuši akciju, aicinot tiltu nosaukt slavenās dzejnieces Annas Ahmatovas vārdā. Atšķirībā no Ahmeda Kadirova, dzejniece Anna Ahmatova Sanktpēterburgā ir pavadījusi lielāko daļu savas dzīves un te mirusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!