Foto: ASV armija

ASV Jūras spēki maija otrajā pusē savā rīcībā saņēmuši tā dēvēto nākotnes kuģi "USS Zumwalt" ("DDG 1000"). Tas būs flagmanis Jūras spēku topošajā nākamās paaudzes multimisiju karakuģu flotē.

"DDG 1000" paredzēts ilgstošām uzbrukuma operācijām piekrastes un sauszemes spēkiem, klātbūtnes nodrošināšanai un tādējādi preventīvai uzbrukuma novēršanai, speciālo uzdevumu vienību atbalstam un darbosies kā neatņemama aizrobežu spēku sastāvdaļa, raksta drošībai veltītais portāls "Defence Talk".

Kuģa piegāde aktīvajai armijas daļai notikusi pēc vairākus gadus ilgiem testiem, izmēģinājumiem un elektronisko, ieroču, ballistisko, bojājumu kontroles, navigācijas un komunikāciju sistēmu demonstrācijām. "Tas ir liels sasniegums ne tikai "DDG 1000" programmai un kuģubūves komandai, bet visiem ASV Jūras spēkiem," nododot kuģi, ziņoja programmas vadītājs Džims Daunijs.

Jaunais superkuģis ūdenī nolaists un iesvētīts jau 2013. gada rudenī, bet tā testi atklātā ūdenī sākās pērnā gada nogalē. Tāpat mēnešiem ilgi apmācības izgājusi iznīcinātājkuģa "USS Zumwalt" 143 cilvēku komanda. Paredzēts, ka tā tagad izies sertifikāciju, un kuģis aktīvajā dienestā tiks pieņemts šī gada 15. oktobrī, lai drīz pēc tam nonāktu savā mājas ostā Sandjego.

"USS Zumwalt" ir 182 metrus garš jeb 30 metrus garāks par līdzšinējiem ASV flotes rīcībā esošajiem šīs klases kuģiem. Tā īpašā forma novirza radaru signālus, uz tā klāja atrodas 80 raķešu palaišanas iekārtas, kuras izmantojamas "Tomahawk", "Evolved Sea Sparrow", vertikāli palaižamajām pret-zemūdeņu, kā arī parastajām raķetēm, bet īpaši draudīgu to padara jauna tipa artilērija, kas reaktīvus šāviņus var nogādāt līdz mērķim 160 kilometru attālumā.

Video par izmēģinājumu sākšanu pērnā gada nogalē:

Īpaša ir arī integrētā elektroapgādes sistēma, kas spēj nodrošināt nepārtrauktu 1000 voltu līdzstrāvu visā kuģī. Tā nepieciešamības gadījumā spēj visu 78 megavatu jaudu izmantot piedziņas vai kaujas sistēmu darbības nodrošināšanai.

Daudzas no kuģa funkcijām ir pilnībā automatizētas. Kuģi vada tik daudz datoru, ka uz klāja būs nepieciešama maksimāli 158 cilvēku liela komanda, kamēr tipiskajos eskadras mīnu kuģos ir gandrīz divas reizes vairāk jūrnieku. "DDG 1000" izmaksājis vairāk nekā 3,5 miljardus dolāru (3,15 miljardus eiro).

Kuģis ir nodēvēts par godu admirālim Zumvaltam. Viņš Otrā pasaules kara laikā dienēja ASV Jūras spēkos, pirmais dienestam uz kuģiem nozīmēja sievietes un cīnījās pret rasu diskrimināciju karaflotē.

Patlaban uzsākta arī kuģu "Michael Monsoor" ("DDG 1001") un "Lyndon B. Johnson" ("DDG 1002") būvniecība, lai nodrošinātu nākamās paaudzes multimisiju karakuģu flotes izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!