Foto: AP/Scanpix

ASV tiesa pirmdien attaisnojusi policistu Edvardu Nero, kuram izvirzītās apsūdzības uzbrukumā bija saistītas ar melnādainā vīrieša Fredija Greja nāvi.

25 gadus vecais Grejs nomira 2015. gada 19. aprīlī Baltimorā no aizturēšanas laikā gūtiem mugurkaula ievainojumiem.

Greja nāve, kas bija kārtējais gadījums melnādaino aizturēto bojāeju sērijā visā valstī, izraisīja plašus protestus un nekārtības Baltimorā.

Zvērinātajiem nespējot pieņemt spriedumu, pagājušajā gadā tiesa izbeidza lietu pret vēl vienu policistu, kurš bija apsūdzēts Greja nāvē.

Viljams Porters bija pirmais no sešiem šajā lietā apsūdzētajiem policistiem, kurš stājās tiesas priekšā.

Nero tiesas prāvā tiesnesis secināja, ka viņš rīkojies tā, kā būtu rīkojies jebkurš saprātīgs policists, un viņš nav pieskāries Grejam, kamēr tas nebija saslēgts rokudzelžos.

Tiesnesis sacīja, ka nav nekādu pierādījumu, ka Nero gatavojies pastrādāt noziegumu.

Britu raidorganizācija BBC norādīja, ka, salīdzinot ar pārējiem apsūdzētajiem policistiem, Nero bija izvirzītas vieglākas apsūdzības un viņš netika tieši saistīts ar Greja nāvi.

Pārējiem policistiem, kas vēl gaida tiesu, izvirzītas apsūdzības otrās pakāpes slepkavībā un slepkavībā bez iepriekšēja nodoma.

Baltimoras prokuratūra izvirzīja apsūdzības trīs baltajiem un trīs melnādainajiem policistiem. Visi trīs noliedz, ka būtu vainīgi viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Apsūdzēto advokāti Greja nāvi dēvē par traģisku negadījumu, ko, iespējams, izraisījusi policijas transportlīdzekļa strauja bremzēšana, kad tajā atradās arestētais. Advokāti arī norādījuši, ka Grejs, iespējams, pats sevi tīšām savainojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!