Foto: Reuters/Scanpix
Pāvests Francisks pirmdien Vatikānā ticies ar Kairas Vissvētākā (Al Azhar) mošejas lielimamu Ahmedu at Tajebu, ar kuru simboliski apskāvies un saskūpstījies.

Pirmā Vatikāna tikšanās starp Romas katoļu baznīcas galvu un augstāko līderi sunnītu islāmā iezīmē kulmināciju ievērojamam attiecību progresam abu ticību starpā, kopš Francisks 2013.gadā sēdās pāvesta krēslā.

"Mūsu tikšanās ir vēstījums," nelielam skaistam žurnālistu tikšanās sākumā sacīja Francisks.

Vissvētākā mošeja, kas ir sunnītu islāma viena no ietekmīgākajām institūcijām, paziņojot par gaidāmo tikšanos, norādīja, ka Tajebs pieņēmis Franciska ielūgumu, lai runātu par centieniem miera un mierīgas līdzāspastāvēšanas veicināšanai.

Tikšanās ilga aptuveni 30 minūtes, informēja Vatikāns, raksturojot to kā ļoti sirsnīgu.

Tajeba lēmums doties uz Romu, par ko tika paziņots pagājušajā nedēļā, sekoja attiecību spriedzes atslābumam pēc Franciska priekšgājēja Benedikta XVI atkāpšanās.

Daudzi musulmaņi Benedikta XVI runā 2006.gada septembrī saklausīja islāma saistīšanu ar vardarbību, kas noveda pie asiņainiem protestiem vairākās valstīs un atriebības aktiem pret kristiešiem.

Pāvests Jānis Pāvils II tikās ar Kairas Vissvētākā mošejas lielimamu 2000.gadā, gadu pirms 11.septembra teroraktiem ASV, kas pārvērta Rietumu attiecības ar islāma pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!