Aptuveni 30 cilvēki, starp kuriem arī Krievijas kazaku kustības biedri, otrdien Krasnodaras apgabala pilsētā Anāpā uzbrukuši opozīcijas aktīvistam Aleksejam Navaļnijam un viņa dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) darbiniekiem, vēsta neatkarīgais telekanāls "Dožģ".

Uzbrukums noticis pie Anapas lidostas. Starp cietušajiem ir arī "Dožģ" raidījumu vadītājs Artjoms Torčinskis. Policija iejaukusies tikai tad, kad Torčinskis nogāzts zemē un spārdīts ar kājām, informē FBK preses pārstāvis Kira Jarmišs.

Klāt pienākušie policisti tad devuši kazakiem rīkojumu, ka ir laiks doties prom, apgalvo Jarmisš.

Autobusu ar Navaļnija fonda darbiniekiem 13. maijā policija apturējusi pie Krasnodaras apgabala robežas. Visi pasažieri tikuši aizturēti, lai it kā pārbaudītu, vai viņi nav saistīti ar džihādistu grupējumu "Daesh". Drīz pēc tam viņi atbrīvoti, atgādina "Dožģ".

Par uzbrukuma iemesliem medijā nekas nav teikts, bet Krievijā pēdējos gados vērojama naidīgas attieksmes kultivēšana pret Vladimira Putina varas un viņa politikas kritiķiem, kuri nereti tiek saukti par nodevējiem un ārvalstu uzpirktiem aktīvistiem.

2015. gadā pašā Maskavas centrā pie Kremļa tika nogalināts opozicionārs Boriss Ņemcovs, kurš kritizēja Putinu un gatavoja ziņojumu par Krievijas saistību ar karu Ukrainā.

Opozicionāriem vairākkārt draudus ir izteicis arī Putinam lojālais Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs, kurš ir ieteicis pret opozīciju izturēties kā pret tautas ienaidniekiem.

Savukārt tā saukto kazaku kustības Krievijā iesaistās ielu patruļās kā brīvprātīgie kārtības sargi, tostarp kopā ar policiju. Kazaku vienības arī karo prokremlisko spēku pusē Ukrainas austrumos.

2015. gadā kazaku patruļa ar pātagām Sočos uzbruka pankgrupai “Pussy Riot”, kad grupas dalībnieces sarīkoja akciju ar dziesmu “Putins iemācīs tevi mīlēt dzimteni”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!